onsdag 28. oktober 2009

Ubudne gjester !


Har flere ganger i sommer sett både hønsehauk og spurvehauk foran mårskjulet men aldri opplevd at hønsehauken har slått etter mårene. Har flere ganger sett at spurvehauk har slått å tatt småfugler men det skjer så fort at jeg bare så vidt skimter en fugl som kommer i stor fart og skaper panikk i flokken. Idag var jeg en tur på rådyrjakt å slapp dachsen. 2 timers los men dyra snudde rett ved der jeg satt.Rolf Magerøy benyttet annledningen til å bruke mårskjulet. Helt fra han kom til han dro hjem skjedde det noe utenfor skjulet.Han har ikke før satt seg inn før tispevalpen dukker opp. Pluttselig kommer en hønsehauk ungfugl helt på bakkenivå og slår etter måren. Den bommer heldigvis, men tenk hvilke bilder Rolf hadde fått vist hauken traff måren ?Måren gjemmer seg mellom steinene mens hauken setter seg til oppi treet jeg bruker å fore. Rolf får tatt en 10-15 bilder før hauken flyr avsted. Etter dette har Rolf hatt mår mer eller mindre hele økta helt til han gir seg i 3 tiden.Jeg hadde egentlig tenkt meg på jakt i morra også men tar heller en tur i mårskjulet. Før eller siden oppstår slike unike situasjoner.Opdatering følger i morra.

6 kommentarer:

 1. Hei!
  Fantastisk dag i skjulet. Mår fra jeg kom til jeg dro er helt utrulig, men høydepunktet var når hauken kom og prøvde å ta måren. Var helt sikker på at det var hønsehauk når jeg var på stedet, men vart i tvil når jeg såg bilda. Fargene stemmer ikke helt med voksen hønsehauk så det er sikkert en ungfugel. Noen som kan bekrefte det?

  Hva hadde skjedd om hauken hadde fått klørne i måren? Måren er en tøffing så det er vel ikke sikkert hauken hadde gått seirende ut av den kampen, hva tror du Terje?

  Utrulig dag i skjulet var det i hvertfall, vanskelig å beskrive med ord. Må oppleves og her er muligheten.

  Rolf Magerøy

  SvarSlett
 2. Ingen tvil om at det er en ungfugl hønsehauk av året. Voksenfugl er hvit i brystet og har stripper på tvers. Ungfuglene av spurvehauk og hønsehauk har altid stipene i lengderetning.Hvem som ville gå seirene ut av en slik batalje er usikkert. Hadde det vært en voksen hunn hadde jeg tippet hauken. Er vel ikke så uvanlig at hauk tar mår men de er nok mer utpregde ekornjegere enn mårjegere.

  SvarSlett
 3. Du har sikkert rett Terje, det stemmer med størrelsen og. Jeg trodde at ungfuglen var mørkere i brystet enn dette men kanskje har den fått vinterkåpen på. Morro var det i hvertfall.

  Rolf M.

  SvarSlett
 4. Dette er spennende tenk om du er såååå heldig å får et slik besøk på foringen din!
  Det bruser nok litt ekstra i blodet nå fortiden tenke eg...:-)
  Synd du ikke har noe sporsnø.
  Hadde selv en rev som stakk av med en del åte i vinter og en gaupe som hadde passert ca 40 meter fra foringen. Fulgte sporene et stykke å det så ut som den var på"gjennom reise" for det ble med den ene gangen jeg så spor i snøen.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 5. Gikk vist litt fort i svingene her for kommentaren skulle stått under ditt siste innlegg:-)

  SvarSlett