onsdag 21. oktober 2009

Endelig lykkes jeg !Har de tre siste uke brukt veldig mye tid for å få bilder av kronhjort i brunst.Har fått mye bilder men ikke av de største. Plassen har jeg lovet grunneieren å holde hemmelig så det blir kun jeg og mine nærmeste venner som får mulighet å besøke plassen. Har ikke regnet hvor mange timer jeg har sittet på post å ventet på den helt store men har nok nærmere 100 timer på post. Har sett mye store bukker men har liksom ikke helt klaffet med det bildemessige resultatet da bukkene har kommet for sent frem i på myra eller at avstanden har vært for stor. Men igår lykkes jeg endelig. Gikk på post kl 14 og hørte en stor bukk som buret 50 meter nedom meg men det virket som om den stod på samme plass. Pluttselig spruter det koller,kalver,spissbukker og mellomstore bukker rundt meg på alle kanter. Aha tenker jeg, er det folk som går tur i skogen eller er det jegere som er ute ? Ut fra intet kommer en kolle i full firsprang rett forbi posten min på 30 meters avstand. Jeg holder igjen avtrekkerfingeren i redsel for å fylle opp bufferen på kamera. 30 meter bak kommer den største 12 taggeren jeg noensinne har sett i levende live. Jeg tenker hurtig å må velge kamera. Jeg går for D3 og 300 mm. Da får jeg funksjonsfeil på lukkeren. Greier bare å knipse ett og ett bilde enda kamera står 9 bilder i sekundet. Tar en 4-5 bilder mens bukken raser gjennon krattskogen. Når bukken erpå 40 meter skifter jeg redskap men det blir så altfor nært. D300 med 600 mm blir nesten som om bukken sitter på fanget mitt. Har nesten hjerte i halsen og jeg jobber febrilsk med å holde bukken innenfor bilderamma. Problemet blir at den springer rett imot meg å vinkler ikke før står på 15 meter.Hele søkeren er dekt med hjortehode.Bukken raser etter kolla slik at jeg får tatt en 40-50 bilder. Mye av bildene ble uskarp pga lukkertiden på 1/100 sek men 4-5 av dem holder høy klasse så jeg er storfornøyd. Ble sittende en halvtime å skjelve etter hendelsen. Jeg har skutt mye rådyr og hjort opp gjennom årene men denne opplevelsen går en høy gang over alle mine opplvelser både bak kamera og gevær.
Prøvde meg en tur i morres også etter hjorten men det kunne bare gå en vei. Rett ned. Pluttselig var det ikke så artig å ta bilder av koller ,kalver og småbukker.Den som ikke har prøvd posteringsjakt med kamera etter store bukker i brunst bør ut å prøve.Vanskeligere naturfoto en dette kan vel bare måles seg med gaupe. Ellers en liten oppdatering fra mårskjulet for dem som er int . 3 mårbesøk i forgårs og Rolf Magerøy foret å satt der ett par timer igår. Han fikk 2 mårbesøk på de få timene han satt. Oppdatering følger vel de neste dagene fra begge skjulene da det skal sitte folk både i rovfugl og mårskjulet.

12 kommentarer:

 1. Gratulerer...
  Personlig synes jeg det nederste bilde ble helt knall..., men regner med at godbitene ligger på harddisken..:D
  monika

  SvarSlett
 2. Bra jobba Terje og virkelig fortjent!!!

  Mvh Bent

  SvarSlett
 3. Mange og kalde timer i felt gir resultat.
  Flotte naturfoto i en vanskelig fotogren.
  Bra du lykkes og godbitene ligger vel på
  harddisken.
  Knut

  SvarSlett
 4. Virkelig en tøff kar den øverste. Skjønner at man blir litt satt ut av en slik opplevelse:-)Flotte bilder.

  SvarSlett
 5. Dævven for en rugg! Tror aldri jeg har sett en hjortebukk med et så krafitg nakkeparti før.
  Gratulerer, når en står på slik så lykkes en til slutt.

  Ser frem mot helga!

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 6. Grattis Terje!!! Flotte bilder!!!!!!!!!!

  Slike møter er bare noe som må oppleves for å vite hva det virkelig inneberer...med eller uten bilder :)

  Det er rett og slett snakk om en masse følelser!!!
  //GO

  SvarSlett
 7. Tusen takk alle sammen for flotte kommentarer. Det blir som Geir Ole skriver. : Dette må bare oppleves. Ett kick sikkert på høyde med dem som hopper fra fjell spør du meg.

  Terje

  SvarSlett
 8. Gratulerer med fine bilder og et adrenalinkick av de sjeldne!

  Her i Bamble begynner det å bli en del hjort nå men på langt nær de mengder som man finner på dine kanter. Har nettopp fått tips og sjekket ei fin myr med store "badegroper". Er det slike myrer det vil være lurt å sette opp kamuflasjen ved nå på høsten eller blir disse besøkt oftest tidligere på året?

  Mvh Knut Winnæss

  SvarSlett
 9. Takk for kommentar Knut. Disse badegropene/brunstgropene er gode plasser for foto men det er vel litt tidligere på sommeren de er mest brukt. Da bader både koller,kalver og bukker i disse gropene. Hjorten er ikke som rådyra at den hevder revir men han holder gjerne til på de samme plassene år etter år med sitt harem.Det som er vanskelig med hjort og brunst er at det er vanskelig å snike seg innpå en hjort som brøler da en ofte blir avslørt av vaktposter av kalver og koller. Mitt råd må bli å sette opp teltet på trekket til og fra innmark eller på forholdsvis åpne myrer der ett slik harem holder til. Før eller siden kommer en stor 12 tagger på jakt eller brunstige koller foran kamera. Lykke til


  Terje

  SvarSlett
 10. Tusen takk for opplysningen!

  Da er det "bare" å finne et passende sted og smøre seg med en dyrefotografs tålmodighet.... :-)

  Mvh Knut W.

  SvarSlett
 11. Alltid kjekt å se når folk lykkes med sine prosjekter å her syns jeg du virkelig har fått lønn for alle timene du har lagt ned.
  I form av flotte og sterke opplevelser og ikke minst fine bilder!:-)

  Mvh Rune

  SvarSlett
 12. Det var noen herlige hjortebilder du viste meg da du var innom meg i går Terje!!!
  Artig at du lyktes til slutt. Opplevelsen av å få en slik praktbukk på bildebrikka er helt ubeskrivelig. Det er nemlig ikke hverdagskost. Og jeg kjenner meg godt igjen i beskrivelsen din der du sier at du ble sittende å skjelve i en halvtime etter hendelsen.

  Mvh Magnar

  SvarSlett