torsdag 15. oktober 2009

Det brøler i hjortelia. -Det brøler veldig mye i hjortelia !

Hatt 2 helt fantastiske dager på en hemmelig brunstplass der bukkene får gå ifred. Det er så mye hjort på plassen at folk ikke får sove pga brunstbrøl døgnet rundt.Første kvelden jeg kom hadde jeg sikkert 50 bukker som brølet i liene rundt meg, men hjort er vanskelige dyr å stille på sjøl om hjortebrølene jaller mange kilometer. En blir som oftest avslørt av vaktposter av mindre bukker eller koller og kalver som er i nærheten av selve haremsbukken. Gikk fint å snike seg inn på rundt 50 meter men da tørte jeg ikke mer i redsel for å bli avslørt. Teknikken funket den, å dyrene gikk og småbeitet rundt meg en haltimes tid til det ble for mørkt i skogen.
Bildene ble ikke noe bra, men dere skjønner kanskje hvorfor det er så vanskelig å få gode bilder av hjorten når dere ser hvor tett det er ?
Gikk da ned på en stor myr for å postere i håp om at noen dyr ville komme før mørket innhentet meg. Nede på myra møter jeg 10 dyr som er på vei ned på innmark for å beite. Får noen fine bilder av en 10-tagger sjøl om sola har gått ned.Kvelden ebber ut i stjerneklar himmel og 5 kuledegrader. Jeg legger meg til i bilen for å få sove å setter telefonen på vekking kl 0530. Planen er at jeg skal postere på den samme myra når dyren kommer tilbake fra innmarka. Hele kvelden å natta er bare ett stort brunstbrøl. Bukkene jager og skriker omkapp, hele natt. Jeg sover ikke ett sekund engang.
På post påfølgene morra får jeg 12 taggere,10 taggere,8 taggere,6 taggere og spissbukker pluss en haug koller å kalver. Får blant annet en stor 12 tagger på 20 meter mens den jager 2 spissbukker. Problemtet ble at kortet mitt ble fullt etter 10 bilder.
Gir meg kl 11 på grunn av hardt lys. Enda jager og bæljer bukkene. Får besøk av Tom Elton i 2 tiden . Vi går rett på post etter å ha snakket en halvtimes tid med grunneieren. Fortsatt fylles dalen med stygge brøl men det er litt av spenningen å sitte der å aldri vite hva som kommer ? Påfølgene kveld forblir også en drøm. 2 store 12 taggere kamper om gunsten til kollene og har okkupert hver sin ende på en stor kolle ett par hundre meter unna oss. Vi ser bukken komme frem på kanten med jevne mellomrom men avstanden for foto blir for lang til tross for 600 mm og 1,5 crop på kamera.Påfølgene natt forblir en reprise fra natta før, bortsett fra at jeg får sove . Men vekkes fra drømmesøvnen kl 1/2 3 av at en bukk står rett bak bilen min og skriker av full hals. Jeg sover ikke etter dette, så når kl er 6 er det bare å gå på post igjen.Dere må tro jeg har kommet til himmelen. Ja, det er nesten himmelen å få oppleve dette fra orkesterplass.Vi har hele formiddagen bukker rundt oss som brøler å den første vi får er en flott tolvtagger som kommer når det akkurat begynner å lysne. Med iso 6400 og 1/10 sek får jeg noen dokumentarbilder, men ikke noe mer. Vi har små og store bukker rundt oss helt til vi skal gi oss kl 11. Da kommer en skikkelig rusk over myra. Tipper den til slaktevekt på 125 kg. Men ser på bakparten at den har raset mye ned i vekt. Det artigeste av alt var at den hadde Kumerke i øra. På merke står det 308. Ringte grunneieren etterpå å lurte på om ha brukte 6,5 x55, 30-06 eller 308 ? Nei,han brukte 9,3x62. Litt rart sa jeg, får det går en med 308 i øra oppi terrenget.Hehe han fikk seg en god latter.Viser seg at bukken er merket av Bioforsk men har ikke fått tilbakemelding fra hvor den er merket enda.
Må ha meg noen dager pause fra brunsten men skal tilbake over helgen igjen. Oppdatering følger på bloggen da det skal sitte folk i mårskjulet i helgen.

8 kommentarer:

 1. Hei. Ja det er noen som har gullhår i raua som du sier ;) Så mye hjort er det ikke der jeg har gått men sporene er enorme. Her lukter det nordmørs-terreng lang vei. Sikkert en spennende opplevelse uansett om en ikke får sove. Bilen er vel ikke det beste stedet heller. Lykke til neste gang.

  Hilsen Arnfinn

  SvarSlett
 2. Spennende å høre om dette stedet Terje! Ser ut til at du har fått noen brukbare bilder i tillegg til opplevelsene også.

  Fikk tapen til vinduene i skjulet fra deg i dag. Takk! Og GRATULERER med resultatet i Biofotos konkurranse. Det var vel fortjent.

  SvarSlett
 3. Tusen takk for kommentarer gutter.Joda, det er på Nordmøre og bildene ble sånn passe . Men den som kjenner meg vet at jeg har bedre en dem som ligger på bloggen.Hjort er å blir vanskelig sjøl med stor tetthet,- så mye skal klaffe for å få godbilder.Men har en plan til neste uke, hvordan jeg skal komme litt nærmere inn på livet til disse flotte dyrene. Tiden får vise om jeg lykkes eller om gullhårene forsatt vil vekse på kroppen min ?


  Terje

  SvarSlett
 4. Her er noen bilder av en lang økt i hjortens rike.
  Masse flotte dyr du har fanget på brikken, men jeg synes jeg hører non gloser da minnekorte fyker fullt :D
  Du skriver så levende at det er gøy og lese!
  nevner i din kommentar..hvordan komme seg nærere... min far brukte alltid og gå en tur innom fjøse med jaktkledene sine før han satte seg på post...klærne ble vasket ved jaktslutt og neste år var det ny tur i fjøset...synes jeg kjenner lukta enda. Reagerer hjorten på klikkelyden under fotograferinga?

  monika

  SvarSlett
 5. Takk for kommetar Monica. Hjortene hører kameraklikkene på flere hundre meter men virker ikke som de bryr seg. Bråe bevegelser er det verre med. I disse tider virker bukkene lit sløv men det er vel hormone som styrer kanskje litt for mye. Av å til gjør det blemmer som gjør at de eksponerer seg og det blir mange storbukkers bane også. Å ha klærne i fjøset tror jeg ikke har så mye for seg . Har hørt om dem som har rullet klærne i brunstgroper men har ikke så mye tro på slike krumpring. Det jeg har troa på er å bruke telt eller sitte godt kamuflert uten at dyra får trekken av meg.Det aller beste er ett passe høyt tårn på godt besøkte plasser men pass på så tårnet ikke blir for høyt slik at en får bilder ovenfra og ned.Men det viktigeste av alt er tolmodighet. Når en minst venter det dukker det opp dyr. Idag når vi var tenkt å gi opp og hadde som smått begynt å pakke sakene våre kom 308 på banen. Da var klokka 11. Hvem skulle tro at en bukk at ett sånn kaliber ville eksponere seg på en myr klokka 11 på dagen ? Det vet bare bukken og dens drifter.

  SvarSlett
 6. Fantastiske opplevelser du har! Tenker det dukker opp et skikkelig blinkskudd etterhvert ja! Hjortebrøl har jeg selv aldri hørt utenom på tv, kan tenke meg det er helt vilt å oppleve det på den måten du gjør.

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 7. Har aldri opplevd dette, men skjønner på beskrivelsen at det er meget spesielt. Du gav meg en utfordring når du anbefalte at jeg skulle prøve meg på bunstig hjort. Skjønner at 300 mm blir en utfordring.
  Fortsatt lykke til. Ringer når jeg er på dine trakter helgen 1ste nov

  SvarSlett