lørdag 15. mai 2010

Kjøpe seg blinkskudd !


Den som tror at det det bare er å leie seg inn på en kommersiel plass så kommer blinkskuddene på bestilling. -De bør prøve før en uttaler seg. Har hatt en drøm om å fotografere bjørn og ulv på snø uten at jeg hverken er millionær eller har en kone som vil skilles. Idag er slike plasser tilrettelagt for alle og det trenger heller ikke koste mer en en pakketur til syden. At noen ønsker å bruke sine penger på å ligge på en sand i syden respekterer jeg, men det gjør tydligvis ikke alle om oss som reiser å kjøper oss motiv.Jeg mener heller ikke at det er så enkelt som å bare kjøpe seg ett motiv.Jeg har fortsatt tilgode å få bilder av ulv, enda jeg har sittet 10 døgn i ett slik skjul. At jeg har fått noen ålreite bilder er det ingen tvil om men ikke av det jeg ønsket.


Det er flere aktører i Finland som leier ut skjul der bjørn, ulv og jerv kan oppleves men som nevnt så kommer hverken dyra eller blinkskuddene på bestilling. Det er fortsatt fotografen som tar bildene og bilde av bjørn, ulv og jerv er ikke synonymt med at det er blinkskudd heller.


Som nevnt tidligere har jeg vært hos Boreal Wildlife center i Viiksimo .De kan tilby både jerv, ulv og bjørn foran skjulene sine men de kan ikke garantere at noe dukker opp. De har bare lagt til rette for at dette kan oppleves. Det er fortsatt vill natur og dyrene kommer ikke på bestilling.

Sist vi var der borte ble vi askefast og måtte ta buss og tog i over 2000 km. Vi fikk heller ikke oppleve ulv som vi hadde ønsket men fikk oppleve bjørn på snø i 10 minutter i dårlig lys.


Jeg hadde ikke før kommet hjem før meldingene om ulv tikket inn på sms fra

Kari Kempainnen. Nesten daglig en 10 dagers tid tikket meldingene om 1-8 ulver inn på telefonen. Jeg ble så klart fristet så jeg bestilte meg ny tur bortover. I mellomtiden hadde jeg tipset Kjell Erik Moseid om ulveaktiviteten så han heiv seg i bilen å kjørte bortover. Han fikk ulv på 4 av 8 dager. I tillegg fikk han også både bjørn og jerv.


Alt lå dermed til rette for at vi også skulle lykkes denne gangen, men neida.:-(


Første kvelden i skjulet ser vi bare kråke, ravn og måker. På den mørkeste natta ser vi 2 bjørner men selv med Nikon D3s orker jeg ikke ta bilder. Natta ebber ut til dag uten ett eneste blinkskudd.


Den påfølgene kveld og natt løsner det skikkelig . Vi får oppleve tilsammen 8 bjørner uten at jeg kan si at jeg får noen blinkskudd. Ser ingen ulv eller jerv.

Siste natt i skjulet blir ett mareritt. Ett følge på 7 prategærne finner gjør at jeg har vondt i ørene når jeg hopper i seng. At vi i løpet av kvelden og natta har opplevd 6 bjørner i tungt og trist lys gjorde ikke dagen bedre.


Altså både jeg og Kurt Rødseth drar hjem med nok bjørnebilder, men uten bilder av ulv som vi kom for.At vi i taxituren som tar to timer til flyplassen, satt sammen med en finne som kunne yes og snakket uavbrutt yksi/gaksi med sjaføren, helt til vi kom frem. Gjorde taxituren til ett komplett mareritt.


Jeg trives veldig godt borte i Finland hos Kari men drar nok ikke over dit igjen før til neste vår.


Neste prosjekt for mitt vedkommende er tur til Svalbard den 8. Juni.


16 kommentarer:

 1. hei Terje synd du ikke fikk bildet av ulv på sny som du har jaktet på en stund no. hær oppe har vi mye sny men lite ulv hehe. men rype er det bra med orrfugeln er det blidt mindre av etter vi fikk rev på øya. God tur til svaldbard.
  Christian.

  SvarSlett
 2. Hahaha...godt sagt, og jeg følte meg veldig truffet...jeg bruker freidig å si det er "juks" å sitte på post med åte.. er nok litt misunnelig, ja...og drømmer om Svalbardtur...men en gang når barna blir stor..jeg sier også det er juks med photoshop...men sier det ikke så ofte nå når jeg tør å prøve selv...


  synes du har supre bilder, og håper en gang på å komme inn i Freninnj og kjøpe meg blinkskudd.

  Ha ei flott helg

  SvarSlett
 3. Du må nok innse at både Jerv og Ulv har dratt på chartertur til malorka, di ble nok
  litt lei av skogen, og heller ønsket er varmt badd i 40 varmegrader.

  Fra spør til litt alvor, jeg har selv rigga opp telt holder ut max 3 timer.
  Ingen dyr kommer på bestilling, hvem sier at dem gjør det? Du fikk jo
  Mange fine bilder, Også fikk du til og med bilder av kråker!

  SvarSlett
 4. Det skal vel mye mer til for å få blinkskudd enn bare å ta et bilde eller ti. En skal vite hva en holder på med og ha en plan og et mål for å kunne jobbe seg mot noe en kan kalle et blinkskudd. Det har jeg til gode enda men den som holder på får nok en sjanse en gang.
  Mange av dine bilder er jo ti ganger bedre gjennomført enn mange bare kan drømme om.
  Så kan vi bare fortsette å drømme om blinkskuddet en gang :) Misunner deg turen til Svalbard!! Kanskje en gang jeg får sjansen og benytter meg av den.

  SvarSlett
 5. Bjørnebildene ble jo fin de,jævla synd at ulven ikke kom da.
  Neste år da blir det.

  SvarSlett
 6. Det ble ikke ulv denne gangen, men neste gang får vi vel noen unike bilder av den også..

  Flotte bjørnebilder med fint lys!
  STÅ PÅ TERJE! Utrolig kjekt å se flotte naturbilder fra din hand.

  monika

  SvarSlett
 7. Fine bilder av bjørnen. Om det ikke ble ulv denne gangen,regner jeg med at du ikke gir deg med det første.Du er dyktig og i besittelse av noe svært viktig når det gjelder naturfotografering,nemlig god tålmodighet.
  Kanskje flere nå får øynene opp for at det ikke bare er å sette seg i et skjul,så kommer bildene av seg selv på løpende bånd.
  Ønsker deg og fruen en god tur til Svalbard.
  Skulle du bli rastløs før den tid,er det snart midnattsol på rypeøyene. Allerede nå er det gull lys på kveldene:)

  ketil O

  SvarSlett
 8. Velkommen hjem igjen. Se det positive i det Terje, du ble iallefall ikke askefast denne gangen !! Det verste er at ulven sies å være tilbake igjen hos Kari NÅ !!! Lett å si selvfølgelig, men : det er litt fint at disse motivene er litt vanskelige. Det er bare å prøve igjen.

  Tom

  SvarSlett
 9. Godt forsøk Terje. Jeg har booket tidlig mai neste år, men regner ikke med blinkskudd før i 2027. Det skal ikke være enkelt :-)

  SvarSlett
 10. Det var et fint knippe med bjørnebilder.
  Desom tror at det bare er å komme til dekket bord å blinkskudd på rekke å rad enten det gjelder rovdyr i Finland eller for den sakskyld i diverse skjul i Norge må ha hatt flaks vis de sitter igjen med et slik inntrykk... Ellers så har de aldri prøvd.
  Alle er vi kanskje heldige innimellom men stortsett så er det tolmodighet,tolmodighet og atter tolmodighet som gjelder. Heldigvis så er det sånt at en skal jobbe for et bilde som skiller seg ut fra massen. Jeg er sikker på at du vil lykkes med ulven så lenge du ser muligheten for et godt bilde. For mitt inntrykk er at du er et seigt skinn som ikke gir deg så lett å da kommer og resultatene som du har vist flere ganger tidligere av andre arter.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 11. Takk alle sammen for innspill og kommentarer. Som i siste kommentar fra Rune er det bare en ting som gjelder.Det er tolmodighet. Jeg er en seig jævel som ikke gir meg før jeg har det jeg er fornøyd med.

  En porsjon flaks er greit men en må også kunne håndtere redskapen i gitte situasjoner også.

  Terje

  SvarSlett
 12. Hei

  God tolmodighet er nok ingen ulempe nei. Og det virker som du har mer enn nok av akkurat det.
  Bildene av bamsefar er også knallbra.

  Ikke bare å kjøpe seg blinkskudd nei. Men vil tro at lista ligger noe høyere for hva som kan kalles blinkskudd når man setter seg til i en slik kommersiel plass enn hva som er tilfelle i naturen ellers. Uten slike tilrettelagte plasser, ville et bilde av bjørn og ulv i det hele tatt vært et blinkskudd spør du meg... og hvilken opplevelse det ville vært.

  Men det virker spennende med en tur i bjørne/ulveskjul. Og man skal nok ikke ta noe forgitt. Men du lykkes nok med ulvebildene til slutt. For du er en dyktig fotograf.

  Gleder meg til å se hva du kommer hjem med fra svalbard. Lykke til, og god tur!!

  Tommy S

  SvarSlett
 13. Har aldri sett bilde av Bjørn som jager
  kråke Terje.Synd at ulven uteble men
  du gir deg ikke så lett.Også liker du
  og kjøre taxi.Svalbardturen blir nok
  en opplevelse.Snakkes.
  Knut

  SvarSlett
 14. Hi Terje!
  Luulit rakastanut meitä Suomessa, Terje. Oli pettynyt, että kiusaaja kaunis kieli olemme niin ylpeitä. Susien Pidimme tarkoituksella pois sinut, proletariaatin. Ne vasta haetaan, kun rikkaat ruotsalaiset tulevat käymään ..
  Ensi vuonna olemme sika edessä irtoa .... Heh heh ...
  Suljettu Ronny

  SvarSlett
 15. Kiitos kommentoida Ronny.Flott ottaen aika kääntää se suosikki kieltä minun.

  Terje Yksi Gaksi

  SvarSlett
 16. He he - kos dæ med Grand Prix og litt
  rødvin :-)
  Vi snakkes!
  Ronny

  SvarSlett