onsdag 30. mars 2011

Hvordan lykkes med IR-detektorer i naturfoto ?




Har over flere år jobbet med "prosjekt mår" i håp om å kunne gi ut en bok om emne. Er såklart tidkrevende ett slikt prosjekt, men viktigeste av alt er viltkunnskap og tolmodighet. Har den siste uka fått flere henvendelser hvordan jeg gjør dette med fotoceller og hvordan folk kan få kjøpt slik ? Jeg kan så klart i begrenset omfang være behjelpelig med å lage slike oppsett, men det er faktisk litt tidkrevende i form av lodding, isolering av kamerakasse og liming av stativfeste. Har før skrevet en artikkel her inne på bloggen om hvordan jeg har gjort det og jeg vil bare vise til den slik at dere kan se hvordan jeg gjør det. Skal så klart endel flaks til for å lykkes, men jevn foring og hvor viltet befinner seg er ett must for å lykkes.Kamera jeg bruker er ett utrangert Nikon D3 med en Nikkor 55mm f.3,5 til 400,-. Skal kamera stå ute om natta i kassa, bør en blitz monteres .Men håpet er såklart at mår og andre viltslag skal oppsøke fotofella i fint lys. Av og til klaffer det, men det blir mest bomskudd :(
Men får jeg 1-2 bilder jeg er fornøyd med, er prosjektet vellykket. Har fått bilder av mår, rev , rådyr, ekorn, småfugler og mus i mine IR-prosjekt, men mangler fortsatt gaupe. Har jobbet litt med den også, men har enda ikke lykkes . Lykke til med egne prosjekt og vær ikke redd for å spørre om dere lurer på noe. Jeg deler mine kunnskaper og er ikke redd for det heller.
I motsetning til andre som vil holde alt for seg selv. De hjelper jeg ikke :)
Jeg vet hvem dere er.............................

13 kommentarer:

  1. Hei Terje!
    Flott at du deler kunnskapen med andre. Det ser selvsagt lokkende ut å prøve seg på et slikt prosjekt, men har ikke fått prøvd det ut enda. Vi får se om jeg tar mot til meg en vakker dag... :)

    Bra at du endelig har klart å få brukbare bilder av mår på snø. Det skulle bare mangle slik som du står på!

    Legger deg til i min "bloggrull", slik at også andre kan lære av teknikken - og ikke minst få en titt på de andre flotte bildene... :)

    Mvh Aleksander

    SvarSlett
  2. Der jeg står innen foto fatter jeg ikke at du får alt dette til å fungere sammen:)
    Men det gjør du tydeligvis og resultatene taler jo egentlig for seg selv.
    Spennende å følge med fra sidelinjen. Vet det ligger mye arbeid bak dette og at det slettes ikke er enkelt.
    Må være desto artigere når det lykkes.

    ketil

    SvarSlett
  3. Interessant å følge dette prosjektet ditt, både resultatene og hvordan teknikken bak fungerer. Får jo lyst til å prøve selv også, da hjelper det godt med oppskrifta di :) Lykke til videre, hadde vært morsomt om du fikk bilder av gaupa!

    Øyvind

    SvarSlett
  4. Takk for kommentarer .

    Ketil : Det ser mer komplisert ut en det egentlig er men husk jeg har teknisk bakgrunn med fagbrev og teknisk fagskole. Ikke det at det trengs men litt elektrokunnskap er en fordel.
    Øyvind : Fint du får igjen noe for lesinga.

    SvarSlett
  5. Terje, jeg får angst når jeg ser dette og det Du skriver. Kaldsvetter, gråter, suger på tommen og spreller med føttene. Dette skal jeg ALDRI prøve meg på!! Følger heller med på dine ingeinørkunster!! Phuuuuuuu. Ole

    SvarSlett
  6. Dette skal du prøve Ole Martin. Skal få laget til ett sett for deg. Ikke så vanskelig som det ser ut. Ser frem til bildene du kan skape med dette.Tenk så fint å sitte hjemme i godstolen mens teknikken gjør oss til villmenn :)

    SvarSlett
  7. Greit med mye gode tips og jeg ser frem til å se hvordan den nye boken din blir. Lykke til videre!
    Forøvrig så kan jeg komme med et nyttig tips til dem som ikke har all den nødvendige kompetanse hva elektronikk/ingeniørkunst og lodding etc. angår.
    Kjøp en løsning som du finner på denne siden http://www.phototrap.com/trap.htm jeg har gode erfaringer ved bruk av denne, selv om tiden ikke strekker til i disse dager for å sette den skikkelig på prøve. Phototrap model 33 leveres i en vanntett koffert og den kan jo være en fordel, følger dere rådene til Terje hva kamera og optikk gjelder så går det nok greit selv med Bergensvær.

    SvarSlett
  8. Hei
    Er virkelig spennende dette her. Er ganske ny i sjangeren så trenger lære litt.

    Meg og noen fotovenner skal legge ut åte i en av kameraten vårs skogholter. Har et okselår som ligger på frysen klar til å plasseres. Vet det er litt forskjellig som trasker rundt der og lurte å å sette opp et søkekamera som kan vise når på døgnet ca evt dyrene er der slik at vi vet når vi bør være på plass. Har et ønske å sitte der og ta bildene selv. Vi er litt usikre på når vi bør legge det ut.Vi må jo vente til det blir litt lysere på nettene. Hvordan er det å bruke blitz i sånne situasjoner?

    Virker som du er god til å svare på litt spm. Hvordan ville du grepet det an om du hadde et kjøttstykke som du hadde å legge ut?

    monica

    SvarSlett
  9. Takk for kommentarer .

    Monica: Ett okselår fungerer dårlig til åte. For det første er ikke slik tillat å bruke og for det andre så er ikke verken rev,gaupe eller mår glad i storfe. Det samme gjelder det for ørn og hauk også. Har prøvd med døde kalver etter ørna før det ble forbudt men de ble liggende så lenge at fluene spiste dem opp.Skal dere ha bilder på åte bør dere bruke påkjørte dyr som rev,rådyr,hjort eller elg.Fugler eller ekorn og mår som ligger i venikanten død vil også lokke til seg hauk og ørn. Men slike foringsprosjekt er tidkrevende og krever foring over tid for å lykkes.

    Stå på. Men hus det er i vinterhalvåret dere bør bedrive dette. Om sommeren er det fluefest på kjøttet.

    SvarSlett
  10. takk for svar. Vi trodde det var greit at vi kunne legge det ut siden vi eier området. Er det annet vi kan bruke? Noen snakka om hundemat... iallefall på rev.

    Vi vil bruke våren og sommeren på dette prosjektet men som sagt er vi ganske grønne på område :o)

    Vi har også vært på jakt etter bever men har ikke fått de enda. Dette er noe vi begynner på i slutten av mai, da er de visst mest aktive sier de. Vi har hytta og har funne alle trærne de jobber med og har jobbet med. I løpet av vinteren har de flyttet bosted så jeg regner med de er der i vår/sommer. Vi skal ha en tur ut med båt også da de kan være lettere å få fine bilder av der. Vi har fått avbilda mår en gang vi faktisk satt på beverpost. Den tittet opp tre ganger bak en stein før den løp videre og vi har ikke sett den igjen. Desverre er ikke bildet av aller beste kvalitet... Er det sånn at måren holder seg til et område eller vandrer det? Vi er ganske stolte av å ha sett den, er visst ikke så lett sier de.

    Ble mye dette men vet ikke helt hvor man ellers kan henvende seg for å treffe noen med litt erfaring innen dette.

    monica

    SvarSlett
  11. Om dere eier område er flott men reglene for utlegging av åte reguleres av mattilsynet.Anbefaler at dere tar kontakt med viltnæmda eller NSB forå få tak i påkjørte dyr. Hundemat o.l til rev går fint men reven er vanskelig å få på åte i dagslys for foto.. Reven er en skeptisk luring men er det valpekull i nærheten kan dere lykkes med dem. Mårer har sine revirområder men de er lett å få på åte vist du gjør det på rett måte. Rosiner og honning på faste tråkk er måten å gjøre det på. Men husk jevn foring for å lykkes :)

    SvarSlett
  12. Da får vi ta en tur i heia hvor vi fikk bilde av måren og lete litt. Takk for tips.

    Rev er ikke lett nei. Støtte på en i 3 tida på natta i fjor sommer helt i et skogsholt.Men hadde jo ikke kamrea da...den kikka litt på meg før den løp inn i skogen. Vandrer den mye eller bør jeg ha en sjans til å se den igjen nå?

    Jeg har holdt på i studio med portretter av liten og stor en god stund, men nå ønsker jeg å prøve litt andre ting også.

    SvarSlett
  13. Reven lusker på nattestid og er mest aktiv i mørket men du kan treffe på den i grålysningen .

    SvarSlett