torsdag 1. desember 2011

Refleksjoner over ett liv !

Har dere noen ganger reflektert hvor brått og brutalt livet kan avsluttes ? Eller er det bare oss mennesker som snakker om følelser hvordan livet avsluttes ? Jeg tviler på om ugla tenker på at den dreper og har følelser for dette ? I hennes øyne er dette det mest naturlige i hele verden. Nettop å skaffe seg mat for å sjøl overleve. Om musa sine meninger hvordan dette henger sammen og avsluttes på vet bare musa......
Det jeg vil frem med dette bilde er om hva dere syntes om den etiske biten ved å bruke levende åte. Er dette greit for at vi fotografer skal få våre bilder ? Eller er det bare ei mus ?
Er f.eks en hare sitt liv mindre verd en f.eks hjort ? Jeg tenker da på kravet om godkjent ettersøkshund for å jakte storvilt. Hva med dem som jakter småvilt .
Skal småviltjegere kunne jakte fritt uten at det blir stilt krav om tilgang til ettersøkshund. Personlig bruker jeg hund i alle mine jaktformer og hadde ikke kunne tenkt meg å jaktet uten heller. Jeg sidestiller alle arter og mener at vi skal innføre ettersøkshunder også for dem som skal jakte småvilt. Vet det vil bli mye protester fra folk som ikke kan ha hund eller andre som mener de ikke skal påtvinges noe de har greid seg uten i en mannsalder.

Mitt syn er at skal vi være herrer over døden skal vi likestille dyrene og verdigheten med måten de skal avslutte livet på.
6 kommentarer:

 1. Godt sagt! - og godt skrevet. Jeg syntes ikke det er ok å bruke levende dyr for at vi skal skaffe oss de gode bildene. Bildet du viser her er selvfølgelig helt rått - det forteller en stor historie,men hvis musa akkurat har blitt sluppet ut av et bur, får bildet en bismak.

  SvarSlett
 2. Bruk av levande åte er totalt forkasteleg. Til jakt er det eksplisitt ulovled. Det er ingen grunn til at naturfotografar skal kunne ta seg slike friheiter bare for det gode bildet.

  Når det gjeld krav til ettersøkshund på storviltjakt, så gjeld ikkje det for rein. Ikkje fordi rein er mindre verdt som individ, men fordi jakta ikkje foregår i skogen, og jegeren derfor skal greie etterøket visuelt.

  SvarSlett
 3. Fotografering og etikk er diskusjonstema mange steder for tiden. Det diskuteres hvor langt man kan gå i bildemanipulering, åtebruk m.m.

  Når man bringer levende åte inn i diskusjonen blir dette et etisk spørmål på et noe høyere nivå for min del. Jeg vil ikke våge meg inn på å mene noe veldig bombastisk om dette annet enn at jeg ikke ville gjøre dette selv...

  Personlig har jeg mest glede av de bildene jeg tar uten annen påvirkning på forholdene enn min tilstedeværelse i den aktuelle biotopen. Må innrømme at jeg bruker lydavspilling av fuglelyder for å lokke...

  Men bildet av Snøugla er helt rått, uansett metode :o)

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 4. Hei

  Hvor skal en sette grensene vis en skal bruke levende åte til foto skal den gå med levende mus eller kan en og bruke større dyr for å få sine action bilder? Pr i dag er det vel ikke ulovlig å gjør det så sant det ikke er husdyr eller fra den lokale zoo butikken....

  Det er ulovlig med bruk av levende åte under fisking men det kom vel til fordi en ikke ønsket spredning av diverse fiskeslag ikke fordi en tenkte på fisken's ved og vel. Med det så tror jeg det vil bli vanskelig å få til noe forbud når det gjelder bruk av eks. levende mus til fotografering.
  Her må naturfoto miljøet gjør sine grep. Noe er gjort i enkelte konkurranser i utlandet hvor slike bilder blir forkastet å det gjenstår å se hvilket syn de har på det i Norge er de tøffe nok til å gå ut å ha en mening om det?
  Selv så syns jeg naturfoto er på et blindspor vis vi går den vei for å få våre action bilder.
  Det er nok atction i naturen uten at vi trenger å hjelpe til det handler bare om å være der selv.

  Husker at det var mye styr når en kom med krav om ettersøk av storvilt det var nesten på grensen til panikk i enkelte leirer... Nå har det gått seg til å en hører ikke så mye om det lengre for det er sånt det er.
  Ingenting er umulig men det blir mye vanskeligere med småvilt skal en gå milevis inn i trerrenget med en hund for å søke etter ei skadeskutt rype det blir nok vanskelig å gjennomføre vil jeg tro.
  Som jeger så skal en uansett gjøre sitt yterste for å finne den igjen det en har skaddeskutt å ikke bare gå videre.
  Derimot så kan mye gjøres når det gjelder ferdigheter,storvilt ja da må skyteprøven avlegges. Småvilt plukk hagla ut av skapet å dra til fjells. Her kan en og stille større krav det er mange gode skytebaner å det er fullt mulig å ha en skyteprøve eller krav om et minimum av skudd før en drar på småvilt jakt og.

  Jegere og naturfotografer er kanskje blant de fremste ambassadørene fugler og dyr har for vi bruker naturen å da må vi og vise de den respekt de fortjener så mye som de gir til oss gjennom opplevelser.

  Mvh Rune.

  SvarSlett
 5. Vilka fina bilder! Vi har eftersökshundar i all jakt hos oss. Det är ju självklart både på älg, rådjur och gris som ofta blir skadskjuten.

  SvarSlett