søndag 4. april 2010

For mye hjort og matmangel !


Som de fleste av dere skjønte var Hare-egg spøken en Aprilsnar så jeg kan desverre ikke komme med bilder.Men isteden får dere oppleve andre andre merkelige fenomen i bildeform. Rett ved der jeg har hytte er det utrolig mye hjort. Vinteren har vært tøff for hjortedyra men dyra er ikke dummere en at de finner alternative løsninger for å finne mat.En hesteier har utebeite på plassen. Det går vel en 10-15 hester innenfor gjerde men det er faktisk mer hjort der inne fortalte en jente meg. De har i løpet av vinteren foret på 70 hjorter også. Litt rart å se på at store bukker står sammen med hestene å spiser høy og silo.Det mest rare er når hjortene går inn i fjøset sjøl og forsyner seg av maten.De aller største bukkene har allerede felt geviret men fikk da tatt endel bilder av de mellomstore bukkene. Hestene blir til tider irritert på hjorten når de blir for nærgående. De sparker da med bakbeina å hjortene flyr til skogs. Ett par minutt senere er de tilbake igjen.

Ingen tvil om at vi har store hjortestammer men syntes avskytingspolitikken er feilsslått da hjort og rådyrstammene bare øker år etter år.Ingen tvil om at stammen må reduseres mer da dyra lir av matmangel.Eneste måten å gjøre dette på er å øke avskytingen av voksne hunndyr og fjorskoller.Her er ett klassisk eksempel på beiteskader som skyldes store snømengder og mangel på mat.

4 kommentarer:

 1. En fin dokumentasjon av et stadig økende problem også her på sørvestlandet.
  Enkelte steder steder er blåbærlyngen helt nedbeita. Når en i tillegg får en vinter med mye snø og langvarig frost så synliggjørs problemet enda sterkere.

  SvarSlett
 2. Når det blir så mye hjort og rådyr som du her beskriver så er jeg ikke i tvil om at de bør lytte mer på lokale jegere og ikke minst bønder som kjenner hvor skoen trykker når de nye kvotene skal settes.
  Det første bilde vitner for meg om at ting ikke er som det bør være.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 3. Godt dokumentert, Terje, og godt fortalt også! Noen vil nok beskrive dette som et problem, men samtidig oppfordres vi til å hjelpe hjortedyrene med mat på den kalde årstida. Et dilemma for noen, kanskje?

  Har fulgt bloggen din en stund. Holder selv på å opprette et fotogalleri. Der har jeg en FIFU-liste for fotogallerier, fotoblogger, sider med tips- og bilderedigering osv. Den er i startfasen. Du er hjertelig velkommen til å skrive din blogg på lista. Det er en "toppliste". Dess fler som skriver seg på, dess nærmere toppen havner du. Til sist går du ut av lista. Da kan du få en mail med tilbud om å skrive sida på lista igjen. Ei liste der du kan få vist frem bloggen din på en god måte til enda fler. :-) Interessert?`

  Hilsen,
  Anne-Lise

  SvarSlett
 4. Hestene spiser også på trærne. Jeg har ikke fundert så mye på det enda, så vet ikke hvorfor de gjør det! Så mange av trærne på beite til hestene ser slik ut som ditt bilde her. Men hestene får mat, så kan ikke være for at de er sultne hestene vertfall :)

  SvarSlett