onsdag 7. oktober 2009

Hjortebrunst og hjortebrøl !Kom akkurat hjem etter 2 flotte dager på Nordmøre på søken etter gode hjortebrunstbilder. Så mange store flotte 12-14 taggere på innmark men når det var best fotolys stod de inne i tett løvskog og buret. Prøvde meg noen ganger på snikfoto men ble avslørt av satelittdyr som er vaktposter.Ble derfor mest til at jeg satt på post å ventet på at storbukkene ville vise seg . Førte kvelden kom 2 koller 30 meter bak meg etterfulgt av en flott 10 tagger. Bukken stod så klart gjemt inne i tetta mens kollene beitet helt åpent. Det ble med disse dyra den kvelden. Neste morgen var jeg på plass i tårnet kl 0600. Har ikke før kommet inn i tårnet før en 6 takker entrer myra. Han passerer rett under tårnet mitt men lyset er altfor dårlig til å ta bilder. Hadde jeg vært på jakt hadde saken stilt seg annerledes. Bukken var ute på myra og badet i ei brunstgrop men lyset var altfor dårlig. Den kom også med enkelte små brøl. Storbukkene som stod rundt ute på markene orket ikke å svare engang.Den forlater myra men kommer tilbake da det begynner å lysne.Får noen greie bilder av bukken på 1/50 sek men håpet om storbukk denne morgenen blir med drømmen. Jeg sitter på post frem til kl 10 å ser ungdyr,koller og kalver passere på 30-40 meters hold. Senere på dagen starter brølinga i halv 4 tida. Jeg går derfor å setter meg på post igjen. Sitter å hører på 2 bukker som er på ca 100 meters hold mens de brøler. Jeg slår med 2 gevirstenger i håp om at de vil komme å sjekke ut slåsskampen men jeg forblir alene. Går hele kvelden uten å se ett eneste dyr. Hører bare masse bukker som brøler omkring i liene. Jeg har ikke gitt opp håpet om en flott 12 tagger i brunst så jeg prøver meg vel til uken igjen.Nå skal jeg opp å fore mårene mine

6 kommentarer:

 1. Høres nå ut som en fin opplevelse likevel ;)

  Er jo bra at det i alle fall finnes bra bukker i området. I fjor var det et par brukbare bukker i mitt nye hjem-området, men de ble tatt i jakta begge to. I år er det ingen som har sett noen bukker av særlig størrelse :( Blir litt nedstemt over litt dårlig lokal forvaltning, men en får være positiv og håpe det tar seg opp etter hvert.

  Good luck next time!
  //GO

  SvarSlett
 2. Takk for flott kommentar Geir Ole. Surnadal kommune huser mye flotte storbukker takket være god forvaltning. Er jeger sjøl men har aldri opplevd å skyte større en 8-tagger. Vi har riktignok mye hjort der vi jakter men andelen storbukk er nok lavmål.Blir helt feil det når spissbukker og 2-3 åringer fører genene videre.Brunsten til storbukkene stimulerer kolllene til å komme i brunst til riktig tid. Ved for sen brunst blir ungbukkene vinnere men senere kalving påfølgene år. En jaktlagkompis skjøt for noen år siden en hjortekalv den 10.sept på 7 kg. Takket være dårlig andel av storukk og sent fødte kalver.

  SvarSlett
 3. Jeg har jaktet hjort i 25 år og ser at dyrene blir bare mindre og mindre. Det var helt vanlig med store dyr rundt 150 kg+ før. Har sett også i år her i kommunen at det skytes lit store bukker. De største som heller burde fått føre genene videre så vi fikk større og sterkere dyr. Vet om noen store som jeg skal ut å se etter i helgen. Der er det sjelden jakt så de får være i fred. For ca 10 år siden var det en stor en på rundt 200kg som aldri ble skutt. De siste årene var den mer til ugang enn nytte da den tydelig ikke fikk kalver etter seg men jaget alle andre. Lykke til videre.

  SvarSlett
 4. Hei Terje og takk for sist.
  Det er heldigvis ikke antall takker som avgjør om et bilde er bra eller ikke(selv om det er gøy med store dyr).Jeg synes bildet ditt er nydelig.
  Frost i høst myra og flott dyr,det oser av høst. Jeg får lyst til og oppleve det samme, og da har du oppnådd noe som fotograf.
  Mvh Vidar Gran.

  SvarSlett
 5. hvortid begynner brunsten?

  SvarSlett