mandag 6. april 2009

Fotografering av jerv i Todalen !








Åtesesongen i mitt eget fotoskjul er nesten over for i vår. Regner med at både hønsehauken, havørna og kongeørna ligger på reiret. De siste dagene har det vært mange viltpåkjørsler i mitt nærområde men siden jeg ikke har tenkt å fore lenger  og ikke har stor nok frysekapasitet,- må jeg levere fra meg  dyrene. Jeg har kommet i kontakt med Erik Kårvatn i Todalen på Nordmøre som har tenkt å starte opp utleie av fotoskjul for Jerv. Erik har foret jerv på denne plassen i mange år men det er først nå at han slipper til fotografer fra hele verden. For 2 dager siden fylte jeg og Knut Hovdhaugen opp hengeren med en stor elgokse,ett par rådyr og en hjort å kjørte opp til Erik.

 Vi benyttet så klart anledningen til ett par netter i jerveskjulet.Når vi kom opp til åteplassen var det helt ferske jervespor på og rundt plassen. Første kveld i skjulet kom en ung kongeørn innom men den kom ikke ned på åteplassen. Senere kom en 3-4 år gammel havørn som laget litt av flyveshow for oss. Men begge artene virket skeptisk ? Er det fordi det er jerv i område ? Lyset forsvant i halv 9 tiden uten at vi fikk besøk av jerven. 



Vi falt tidlig til ro da det blir en lang morradag i skjulet. Jeg står opp kl 0500 å gjør meg klar til jervebesøk men ingenting skjer før kl 07. Da starter skjære og kråke ett forferdelig spetakkel ett par hundre meter unna. Jeg regner med at jerven har dag og nattleie sitt i dette urområde. Kråkeskrikene nærmer seg bua men det virker som om aktiviteten er konsentrert bak bua. Hele dagen tilbringer vi i bua uten å se annet en 2 kongeørn opp mot fjellet. Først når kl er 19 kommer en voksen havørn utenfor skjulet. Den flyr fra tre til tre men er veldig skeptisk å komme ned på åteplassen.Den kommer riktignok ned en 100 meter fra skjulet men virker veldig urolig. Dagen ebber ut uten at vi har sett snurten av jerven. 



Påfølgene morra staret likedan som dagen før. Masse kråke og skjæreaktivitet. Vi sitter i skjulet til kl 11 uten å ha sett snurten av jerven.

Når vi går ut finner vi helt ferske jervespor 10 meter bak bua. Det er 2 spor så jerven har tydligvis gått rett bak skjulet de 2 morgene vi lå i bua. 

Vi følger sporet en 5o meter å finner slakteavfall rett nedom bua. Ikke så rart vi ikke har fått jerven foran skjulet når den har greid å dra med seg så mye slakteavfall fra plassen.Erfaringsmessig må alt slik slakteavfall bindes fast med kraftig streng for at jerven ikke skal få dratt det med seg. 

Neste gang jeg skal sitte på plassen ligger en 300 kilos elgokse foran skjulet. Den regner jeg med at den ikke greier å flytte med seg.




Vil ellers opplyse om at jeg tok flotte bilder av jerven på denne plassen i fjor.Den beste tiden for å fotografere jerv er april, mai og juni.

Den som er int i jervefotografering i Norge kan ta kontakt med :

 Erik Kårvatn på tlf 71663758/92037661  

Terje Kolaas hos Din Tur 90836246/95867807.

3 kommentarer:

  1. Flott blogg Terje. Fine bilder og fortellinger.
    God påske.
    mvh
    Håvard

    SvarSlett
  2. Spennande og følge med deg på desse turane synst eg.
    God Påske!!

    Og sakna link til sidene dine på Biofoto sin medlems oversikt

    Mvh ROnny

    SvarSlett
  3. Gnager ikke jerven løs deler og tar med seg da? Slik at tjoring kanskje bare gjør det litt vanskeligere for den, men ikke umulig?

    SvarSlett