fredag 12. februar 2010

Hardt for hjortedyrene !


Jeg har desverre ikke hatt tid eller ork å oppdatere bloggen min fra rovfuglskjul og mårskjul de siste dagene, men status er som følger :

Mårskjul: Mårene er der fortsatt men kommer kun om natten. Maten forsvinner men regner ikke med å ha dem der i dagslys igjen før i slutten av mars eller begynnelsen på april.

Rovfuglskjul : Veldig vekslende besøk fra dag til dag, men aldri en dag uten fugl. Hadde besøk av Ronny Arntsen for noen dager siden og han satt der i finvær. I slik vær holder ørnene seg borte fra plassen av ukjent årsak ? Dagen etterpå var det skikkelig snøkave og da dukket 2 kongeørner opp. En av dem var en adult ørn Han fikk også besøk av voksen havørn.
Idag har ett dansk ektepar sittet i skjulet. Ingenting annet en kråker på morran . I 2 tiden dukket en voksen havørn opp . Denne satt i 35 minutt. Så dem som tror at disse fuglene kommer på bestilling og sitter å venter på å få mat bør komme en tur å se hvordan dette fungerer. Til dem anbefaler jeg ørneparken i Danmark. Dette er høyst ville fugler og blinkskuddene kommer ikke akkurat på bestilling.
Mens danskene har sittet i skjulet idag har jeg vært en tur etter oteren. Ingen oter dukket opp idag, men mye annet rart å se .Rådyrene har trekt helt ned til iskanten og 4 av dem brukte faktisk sjøisen som hvileplass.

Jeg vet ikke helt hvorfor 4 rådyr står 3-400 meter fra land midt på isen ? Er det gauper eller rev som truer som gjør at de velger å stå midt ute på isen ?
Skal ikke love dere noen ny oppdatering men den kommer når jeg har noe på hjerte.

3 kommentarer:

 1. I dag var det fler grupper på tilsammen 10 rådyr som hadde forvillet seg på isen. De sliter nok med store snømengden nå, (vet om flere tobeinte som også sliter med snømengden :-)

  SvarSlett
 2. Teorien om gaupe eller annet rovdyr er kanskje ikke så dumt? Skjedde noe lignende i fjor senvinters da flere rådyr flyttet seg ut på isen på et større vann i Drangedal. Da ble det hørt gaupeskrik flere netter i strekk i området (brunsttid?). Kanskje andre her som vet noe mer om dette?

  Mvh Knut Winnæss, Bamble

  SvarSlett
 3. Naturen er jo slik. Man kan ikke få alt på bestilling, selv ikke forhåndsordre klarer dette. Men alltid moro når ørner er på plassen.

  Kanskje en kombinasjon av snømengden og rovdyr som påvirker adferden til rådyrene.

  mvh dap

  SvarSlett