søndag 21. februar 2010

Hard vinter !


Jeg begynner nå å merke at hjortedyrene har hatt en tøff vinter. Rådyr og hjort oppsøker sjøisen og bruker faktisk isen som dagleie av redsel for å bli tatt av gaupe eller rev.Se bare på bilde jeg legger ved. Ikke mye mat å spore på sjøisen her.Har også merket det på åteplassen de siste dagene at aktiviteten har avtatt. Det er rett å slett så mange dyr som ikke greier de store snømengdene og skareføre over lang tid at de rett å slett blir ett enkelt bytte for rovdyr. Dyrene spiser kvist fra bjørk og bark da de ikke får tak i blåbærlyngen. -Det går for en periode med slik reservekost, men når det nå har ligget på mellom 10 og 15 kuldegrader i 2 måneder og opp i 1 meter snø, får dyra store problemer.De effektive kuledegradene er nok opp imot -30 når det blåser som værst.- En skulle tro at rovfuglene ville oppsøke åteplasser i slike tøffe vintre , men med 10-15 kulegrader og sterk vind greier f.eks ikke haukene å spise av utlagt åte. De er rett å slett nødt til å fange eget bytte eller finne ferskt kjøtt for å overleve.Ørnene greier seg nok bedre pga kraftigere nebb, men også disse liker ikke når kjøtttet blir for frossent. Dette gjelder her hjemme, men andre plasser i landet kan erfaringene være en helt annen. Jeg håper nå på litt mildere vær så jeg får tilbake rovfuglene på åteplassen og at rådyrene skal finne frem blåbærlyngen igjen.Denne vinteren har nok allerde gjort ett kraftig innhogg i rådyrstammen her oppe, men vi har nok å ta av. Mange lurer nok på om de skal begynne fore rådyrene nå,- men dette vil jeg ikke anbefale.Kosten vi eventuelt tilfører dem kan faktisk gjøre vondt værre og ta livet av dyrene. Naturen går sin gang og rovfuglene finner seg nok mat i skogen som bukker under. Bare de sterkeste overlever. Satser litt på oter om dagen, men det er ett vanskelig dyr som jeg ikke blir klok på.En oppdatering følger når jeg får noe bra bilderesultat eller har noe på hjerte.......

5 kommentarer:

 1. Sikkert tøft å bo i skogen nå ja.
  Merker at det mindre fugleaktivitet her på Fosen.
  De sitter vel mest i ro.
  Har ikke sett rådyr på sjø-isen her ennå.
  Fin dag videre :)

  SvarSlett
 2. Godt skildret Terje! Viktig å se hvordan naturens innbyggere sliter for tiden og ikke bare vise "glansbildene". Bra bilde av Rådyret!

  Mvh Linda

  SvarSlett
 3. Hei Terje.

  Stakkars rådyrene, de kan virkelig ikke ha det bra i denne kulden, og ikke minst den store snømengden. De finner ikke mye mat, og det er ikke mye næring i kvist. Den største grunnen til rådyrdødsfall utenom rovdyr, er jo at de spiser seg full på kvist. Vomma klarer ikke å fordøye dette, og de stryker med.

  Kjenner jeg er litt nervøs for bestanden i Velfjord. Hadde planer om å prøve meg på bukkejakt, men det blir lite aktuelt hvis vinteren har vært for hard.

  Knut Børge

  SvarSlett
 4. Hei der!

  Flott bilde og tekst som fint skildrer den kritiske situasjonen.
  Misunner ikke rådyra nå om dagen. Prøvde å gå i løssnøen idag, men måtte fort hente trugene... det kan ikke de stakkars dyra gjøre.
  Det gjør inntrykk når man ser hvor hard naturen kan være mot sine innbyggere.
  Uansett flott formidlet!

  Tommy S

  SvarSlett
 5. Wonderful photo, but very bad conditions for rådyr !

  Bernard MALLET

  SvarSlett