søndag 22. august 2010

Hvordan lykkes med egne fotoceller ?


Mange har sikkert gått med en drøm om å ta bilde av ville dyr i skogen med vidvinkel eller normalobjektiv, men vet ikke hvordan man skal få det til ?

Det finnes mange mer eller mindre kompliserte innretninger ute på markedet, men felles for de alle er at de er ganske så dyr. Jeg har også ett slik sett som heter Phototrap men har enda ikke fått brukt den. Har også hatt suksess med ett sett som heter Ekko som Sebastian Stenmark har laget, men syntes til tider at piren er for følsom. Ikke like artig å gå gjennom 2400 bilder, når alle er av hveps og humle.Men til fluktbilder av småfugl o.l funker den utmerket.Det følger også med laser og lydsensor i dette settet.Sebatian går nå på skole i Singapore å av den grunn kan han ikke levere flere sett. Jeg har 3 på lager vist noen er int ? Jeg syntes det er artig å lage til egne sett med ulike virkningsmåter. Jeg har idag laget meg til flere slike sett fra utrangerte fotoceller til alarmsystem,ledlamper til garderobeskap og fotoceller kjøpt på Clas Olhson.

For den som ikke har gjort dette før anbefaler jeg at de går på Clas Olhson og kjøper denne piren til 299,-. Det er den piren jeg har brukt mest på mine fotoprosjekt og den er sikker som banken når det er bevegelse foran sensoren.

Fordeler: Fanger all bevegelse ut til 12 meter og slår ikke ut på smådyr som hveps og humler.
Trofast og billig. Enkel oppkobling (selv mor greier det).Lang levetid på batteri.

Bakdeler : Veldig følsom for sollys,vind,skygger o.l . Må skjermes over og på sidene for å få mindre deteksjonsområde og solskjerming av cella.Reagerer litt seint syntes jeg. Går ca 1 sek før den gir signal til kamera. På ett vilttråkk f.eks må det tas høyde for dette. Men blir det brukt foring spiller det ingen rolle.Stort og tungt 12 volt batteri .

Ett annet system jeg har suksess med er en fotocelle som er beregnet til en husalarm. Mange av disse alarmene er Pet sikre slik at de ikke skal slå ut på katta til naboen osv. Men sjekk spesifikasjoner før du setter igang. Mange har satt en grense på 25 kg før de slår ut.Det som som er fint til rev,mår osv trenger ikke nødvendigvis være best på hjort,elg og rådyr.

Det jeg savnet med piren/fotocella fra Clas Olhson var reaksjonstid.På gaupe f.eks kunne dyret gått forbi for lenge siden før det ble gitt signal til kamera. Dette fikk jeg ordnet på ved å bruke fotocella fra alarmssystemet.

Fordeler : Gir umiddelbar respons til kamera. Koster bare 25 dollar pluss frakt og moms på Ebay.
Lang levetid på batteri. 9 volt batteri som finnes i røykvarselere o.l Billig batteri

Bakdeler : Gir bare signal slik at kamera tar 3-4 bilder. Ny bevegelse etter 30 sek gir 3-4 nye bilder. Ypperlig f.eks til gaupe men til f.eks mår blir det lite bilder.Prøvde å gjøre denne fotocella trådløs med oppkobling av kamera til sentralen . Men måtte lodde på 2 motstander på 400 Omh for å stoppe den lille spenning på 0,03 volt. Til tross for dette ville den ikke ta bilder ?Det sprøeste jeg noen gang har laget er en en bevegelsesensor til fotografering ut i fra en ledlampe som er beregnet til garderobebelysning.Fordeler: Er lynkjapp og gir bilde umiddelbart. Koster bare 99,- . Bruker 4 stk 1,5 v AA batteri
som er billig i innkjøp.

Bakdeler: Gir kamera signal om å ta bilde i 25 sek.Ny sekvens i 25 ved ny bevegelse. Her trengs det store kort da kamera kan knipse mange bilder på 25 sek.Må skru ned skuddtakt ellers blir det mye like bilder. Lyset slukner ikke, men dette kan så klart teipes over med svart teip.

Batteri til 12 volt settet anbefaler jeg at dere kjøper på Biltema. Jeg har flere slike som er på 7,2 amp/t. Disse koster 199,- på Biltema. På Clas Olhson koster de samme batteriene 269,-

Felles for alle Pirene/fotocellene jeg har satt sammen, er at jeg har brukt 3,5 mm hunn og hannkjønn kontakter beregnet til lyd.


Disse fungerer utmerket til dette også ,men de er litt små og plundrete å lodde sammen. Jeg anbefaler derfor at folk som vil lage slike egne system går opp til 6,5 mm kontakter isteden. Disse er enklere å lodde sammen og kraftigere.Fordelene med å gå opp i størrelse er enklere loddejobb og mer holdbar kontakt. En kan også bruke kraftigere lampeledning.På 3,5 mm kontaktene får en ikke slik kraftig lampeledning inn i strømpa. Ikke bli sjokkert når du klipper av fjernkontroll-ledninga. Den er veldig tynn.

Mange går på Clas Olhson å kjøper 3,5 mm kontakter til slike system men de er overpriset og koster 22,- pr/stk. Da kjøper en heller 6,5 mm kontakter herfra til en brøkdel av prisen.


Den som ikke ser sitt syn til å starte ett slik prosjekt kan kjøpe ferdigmonterte sett fra meg.
Jeg kan lage både til Nikon,Canon m.fl etter ønske. Kontakt meg på epost hva du ønsker så kan jeg gi en pris inkl frakt.

For dem som ønsker lodde sammen slike sett sjøl finner en oppskriften på koblingene på denne linken.


Her er bilde av den lydisolerte kassa jeg får laget med blikkenslageren. Jeg skaffer disse på bestilling ferdigmontert med Arca Swiss kulehodefeste.

6 kommentarer:

 1. Takker for gode tips! Spørs om jeg ikke skal ta den gamle husalarmen min og lodde sammen et slikt prosjekt.Er det egentkig nødvendig med lydisolert boks for kameraet? Kanskje til gupe og slikt, men de fleste andre dyr og fugler reagerer vel ikke særlig på kameralyd? Men om kameraet setter igang med serieopptakk over flere titalls sekunder så blir det jo en del lyd.

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar Øystein. Det er ikke nødvendig med en slik boks til de fleste arter men mår,gaupe og hjortevilt ville jeg brukt en slik boks. Har jo litt med værtetting å beskyttelse av kamera også.

  Terje

  SvarSlett
 3. Jeg håper jeg får tid til å forsøke med "musefabrikken" din i vinter. Da hadde dette vært fint utstyr å bruke. Hvis du har noe til overs hiver jeg meg på.
  Vi kan snakkes når jeg kommer innom en gang i høst. Vil ha litt mår fra det nye skjulet ditt før snøen kommer.

  Kåre

  SvarSlett
 4. Flott at du forteller Terje. Robin

  SvarSlett
 5. Mye intressant lesestoff og gode linker du kommer med her Terje, takker så mye!

  Mvh
  Per E.

  SvarSlett
 6. Hejsan
  Trevligt att du delar med dig om tips angående foto med fotocell.

  Mvh
  Lars-Göran Abrahamsson/N

  SvarSlett