onsdag 16. juni 2010

Fantastisk Svalbard tur !

Sitter nå på ett hotel i Longyearbyen sammen med min kone etter 7 fantastiske dager med hurtigruteskipet M/S Fram.Første dag i Longyearbyen leide vi bil å kjørte rundt på de få veiene som er her oppe. Var innom både Bjørndalen og Adventdalen. Fikk oppleve flott natur og stort dyreliv. Fotograferte alkekonger inn mot Bjørndalen og møtte faktisk på en polarrev som var sammarbeidsvillig en 5 minutters tid.

Ellers ble det mye landskap,reinsdyr og vadefugler. Hadde en tur innom hundegården også og da kom det en flott praktærfuglhanne flyvende rett foran bilen.Så svømmesnipe men fikk desverre ikke møte dens fargerike slektning polarsvømmesnipa.
Den får jeg ta på neste tur som går i august.Dagene på M/S Fram var bare en stor drøm. Utrolig hyggelig mannskap og koldtbord med den mest fantastiske mat hver eneste dag. Mange er nok spent på om vi fikk oppleve Isbjørn ? Til det kan jeg si at jeg brukte mesteparten av dagene til utkikk fra dekket med kikkert for å oppdage polarrikets konge. Jeg ble riktignok tatt på senga den første morgenen. Da ljunget det over høytaleren over hele skipet at det var svømmene isbjørn i vannet på babord side. Kastet meg i klærne å fikk 3-4 dårlige bilder av kongen i vannet. Senere på dagen kjørte vi sørover og inn i en fjord ved Hornsund. Her oppdaget jeg en isbjørn som stod vakt over ett selhull. Avstanden og istykkelsen gjorde at skipet ikke forandret retning.På kvelden kjørte vi ned mot Bjørnøya og var fremme først dagen etterpå i morgentimene. Jeg var ikke i land men observerte de store fuglefjellene rundt stappen fra orkesterplass på dekk 5. På ettermiddagen beveget vi oss nordover igjen mot Svalbard.Først dagen etterpå går vi inn i en vik hvor hele besetningen blir kjørt i land til en privateid hytte som heter Bamsebu. Navnet på plassen passet fortreffelig, for det gikk ikke lange tiden før en stor bamse kom svømmene i land i vika hvor vi ble guidet. Ble desverre for lang avstand til fotografering da jeg kun hadde med 70-200 til land. Forstår så klart guidenes besluttning om å evakuere mannskapet tilbake til hurtigruteskipet for ishavets konge er ikke til å spøke med. Ombord igjen tar jeg litt bilder på avstand med 600 mm og 2 x converter men kvaliteten på bildene holder ikke mål . Vil liksom ikke helt lykkes med å få bamsefar på bra fotoavstand. Ved lunsjtider mister jeg synet av isbjørnen da vi går til lunsj. Mannskapet med med kaptein og styrmann bruker mye tid etter lunsj til å finne igjen bjørnen men det viser seg vanskelig. Jeg står fremme på dekk sammen med andre fotografer men bjørnen er som sunket i havet.- Ikke er den på land noe sted, så eneste mulighet må være vannet ? Hurtigruteskipet går i sakte fart da jeg løfter opp kikkerten å oppdager iskongen med hodet opp av vannet mellom noen isflak bare 100 meter fra båten. Jeg vifter med hendene og gir signal til de på brua at jeg har oppdaget bjørnen mellom isflakene. Kapteinen snur skipet og følger isbjørnen på behørig avstand helt til den går i land. Her får jeg endelig mine isbjørnbilder.
I løpet av ett par timers tid får vi oppleve ett rovdyr av dimensjoner mens den går mellom fuglene og plukker ærfuglegg, hvitkinngåsegg og måseegg.
Mager kost for en stor isbjørn men utrolig men utbytterikt for en fotograf som står på 40-100 meters hold. Jeg fikk mine bjørnebilder men har desverre ikke fått gått gjennom bildene og redigert men vil komme med bilder etterhvert.
Senere på turen går vi nordvestover og vi får oppleve de mest fantasiske isbreer jeg noen gang har sett. Vi når på kvelden 80 grader nord ved Moffen der vi blir døpt av Kong Neptun. Diplom til alle med underskrift fra kapteinen. På Moffen får vi også oppleve hvalross som svømmer rundt båten men vi får desverre ikke gå i land da øya er fredet. Etter dette går vi sørover igjen til Raudefjorden hvor skipet så isbjørnbinne med 2 unger uka før. Vi blir liggene ved iskanten ett par timers tid men kongen dukker desverre ikke opp på denne turen. Vi får isteden se både ismåke og polarjo. Vi beveger oss sørover mot Ny Ålesund og jeg står fremme på dekk til kl 2 om natten og fotograferer isfjell og landskap i nydlig midnattsol. Om morgen våkner vi foran en stor isbree hvor det blir ilandkjøring med gummmibåter. Her stigter jeg bekjentskap med storkobbe og ringsel men guidene stopper meg når jeg går 30 meter fra gruppa. Får riktignok noen ålreite bilder av selene men hadde ønsket meg litt nærmere og ikke så sterk sol. På ettermiddagen skal vi iland i Ny Ålesund men ilandstigningen blir utsatt da det ligger ett stortcruiseskip der med 800 passasjerer. Vi kommer omsider iland litt over halv 7 på kvelden. Jeg er ikke den som er mest intressert i suvernirbutikker så jeg leter heller etter dyreliv. I gata London 3 finner jeg en polarrevtispe som har laget seg hi under en veranda. Utrolig fotogen rev men er desverre full av grønne og gule merker i ørene.

Kaster noen småsteiner for og trekke til meg oppmerksomhet og reven springer lystig. Blir brått avbrutt av 2 guider som som har fulgt med meg. De utbryter " Det er ikke lov å kaste stein på reven ". Jeg kan ikke annet en å flire av de overivrige guidene. Har aldri hørt om en fotograf som kaster stein på dyrene for å få sine bilder. -Det ikke alle vet er at det ikke er lov å fore revene ? Denne reven var så tam at den satt 5 meter unna å så på meg. Den har tydligvis blitt foret av andre, siden den springer etter småstein som blir kastet.Går etter dette en tur rundt i byen å ser på rødnebbterner som hekker langs grusveiene. Fuglene ligger på eggene men angriper ikke så heftig da ungene ikke er født enda.Vi går så enda lenger sør og om morgenen passer vi på innsiden av Prins Karls Forland. Mye isflak her, men M/S Fram kan gå gjennom 50 cm is uten at det har betydning. Vi går så inn i Isfjorden å får se Pyramiden før vi ankrer opp med Skansebukta under ett fjell som ligner på de vi har sett fra Usa og Grand Canyon.
Her går vi i land å ser å ser hytta til Jeger&Fiskeforeningen på Svalbard. Vi blir etter dette servert utsøkt grillmat ute på dekk 7 før vi cruiser inn og legger oss til kai i Longyearbyen kl 1 i natt. Takk alle medpassasjerer og mannskap for en utrolig utbytterikt uke både i form av opplevelser og bilder.

9 kommentarer:

 1. ja dette her høres ut som en drømmetur
  skal bli spennende å se bildene,du får legge ut noen så fort du får tid:-)
  mvh anders selland

  SvarSlett
 2. Venter i spenning på bilder, for dette hørtes ut som en helt rå tur!

  Knut Børge

  SvarSlett
 3. Leser mellom linjene at vi kan forvente oss noen flotte isbjørnbilder.. Gleder meg!
  Gledelig å høre at dere har hatt fine dager både på fastland og båt.
  Flott innlegg i RB av deg og måren også!

  monika

  SvarSlett
 4. Blir spennende å følge med på hva som kommer av bilder.

  Mvh
  Per E.

  SvarSlett
 5. Ser frem til å se bildene fra turen regner med at dem er i vanlig Syltekvalitet og da tror tror jeg det holder mål for noen og enhver. Ha en fortsatt fin ur og god tur hjem igjen.
  Gøran

  SvarSlett
 6. Hej Terje!

  Vi träffades och pratade lite vid Hotellneset på Svalbard. Roligt att läsa att du fick en fin resa med M/S Fram. Ser fram emot att få se dina bilder.

  Vi hade en mycket trevlig tid på Svalbard och några av mina bilder kan du se här:

  http://www.avipics.se/index.php?option=com_flickr&Itemid=9&set=72157624146254563

  Hälsar

  Daniel Stenberg, Stockholm, Sverige

  SvarSlett
 7. Hei Terje.
  Veldig bra skrevet reisebrev. Du tok deg vel tid til å notere etterhvert for jeg hadde aldri greid å huske så mye i ettertid. Notering etterhvert er en absolutt fordel men penn og papir er sjelden med i fotosekken.

  Blir spennende å se bildene du kommer til å vise, mens de riktige godbitene kommer nok ikke denne gangen.

  Det er ikke noe å stresse med for å komme hjem for her er det lite som minner om norsk sommer. Temperaturer som de du har opplevd der oppe.

  SvarSlett
 8. Tusen takk for flotte kommentarer. Er godt å komme hjem men har akkurat kommet ut av senga etter en lang reise.

  Arnfinn : Jeg har ikke notert en eneste setning i løpet av uka. Interminne fungerer yppperlig. Alt dette ble skrevet ned mens jeg ventet på flyet.

  Bilder kommer senere idag.

  SvarSlett
 9. Svalbard blir man ALDRI lei av. Inspirerende, jeg tror jeg må komme meg på en ny tur dit opp snart. Fine bilder og fint skrevet, Terje !! Vil gjerne se mer..mer !!!

  Tom

  SvarSlett