søndag 5. september 2010

Svalbard på sitt beste !Da er jeg tilbake etter 11 flotte dager på Svalbard.De første 3 dagene leide jeg,Kjartan og Vegard bil og fartet rundt på de få veiene som er der oppe. Vi satset på å finne Svalbardrype,Svalbardrein og Polarrev.


Men kom også borti terner,tyvjo,gjess og vadefugler. I tillegg tok vi endel landskapsbilder i det flotte lyset vi hadde de 3 første dagene.


Reiseruten:I slik lys vi hadde de 3 første dagene ble det dårlig med søvn. Vi holdt det gående hele natta med fotografering og sov til langt på dag til sulten kjentes på kroppen. Det var så å få i seg ett måltid og vente på neste fotoøkt.Etter 3 flotte dager i Longyearbyen dro vi fredag ut med M/S Stockholm. Ombord ble vi fortalt at vi skulle ha en 19 timers transportetappe mot Nordvestsiden av Spitsbergen til ett hvalkadaver som har ligget i Holmiabukta i over ett år.
Kjøttet av Finnhvalen er oppspist på land så vi håpte av vi fikk oppleve dykkende isbjørner ? Joda, neste morgen glir vi inn i Holmiabukta å får se 5 isbjørner som mesker seg med hvalkjøtt.Vi får oppleve dykkende bjørner,svømmende bjørner og bjørn som tar polarmåke fra undersiden av isen. Vi blir formiddagen i denne bukta å fyller opp både minnekort og opplevelsehardisken.


Etter dette dra vi nordøstover for å finne drivis. Vi møtter på skikkelig styggevær og på det meste er vi oppe i 30 m/s som er orkan styrke. Vi beveger oss derfor i le av vinden ved Sjuøyene. De påfølgene dagene ser vi litt sel langs isflakene men i slik grov sjø er selene for det meste i vannet. Det skal også bli vanskelig å oppdage isbjørn i slik vind, men når vi legger til kai i Longyearbyen på torsdag kveld har vi sett og fotografert 17 isbjørner.Høydepunkter fra turen er så klart de 17 isbjørnene og alle hvalene, men vel så viktig er naturopplevelsen og det flotte lyset vi fikk oppleve den siste kvelden på sjøen.Turen til Ole Jørgen Liodden med M/S Stockholm kan anbefales på det varmeste, og når 12 fotoentusiaster samles til en slik tur kan det bare bli velykket.Gleder meg allerede til neste tur for det er ikke siste gang jeg skal til Svalbard. Neste må bli polarrev i vinterpels og mer bilder av isbjørn foran blåisen.

24 kommentarer:

 1. For et syn dette er å ta del i, takk!!!

  SvarSlett
 2. Noe av det beste jeg har sett! TUSEN TAKK for at du deler opplevelsen med oss! Det 2. bildet av polarreven fortjener å vinne en hver konkurranse! ;) helt utrolig flott!

  SvarSlett
 3. Flotte bilder, og helt sikkert en flott opplevelse. Bildet av polarmåken og isbjørnen er helt suverent.

  SvarSlett
 4. Siden jeg har lest bloggen til Kjartan Trana aå aner det meg hva som har ent opp på harddisken din..Første bilde var jo bare nydelig!
  Det går nok noen dager før en får summet seg etter slike mektige inntrykk..
  kjenner jeg deg rett finnes det blinkskudd i bøtter og spann på harddisken din...
  monika

  SvarSlett
 5. Bara att gratulera till den fina naturupplevelsen. Och - vara tacksam att du delar med dig av den till oss !

  SvarSlett
 6. Artig å se hvor forskjellige bilder dere har fått av de samme situasjonene. Fantastisk tur dere har hatt.

  SvarSlett
 7. Takk for en topp tur Terje! Flotte bilder du viser frem her, men jeg vet at du har noen til på lur:-)

  SvarSlett
 8. Dette er bare fantastiske bilder Terje, en nytelse å få se deres opplevelse.

  SvarSlett
 9. Hmmm - pokkers til god uttelling du fikk på den turen her da..du pleier da ikke få det du ellers...steinbrae bilder i hvetfall - er det NM du går for dette året? Skal begynne å se etter storelgen på Sandhornøya.. skal du ha meldng om den er der..

  SvarSlett
 10. Hei Ola. vet du hvordan det går med reven på Sandhornøya? De øverst på bloggen min holdt til ute på Langsanden - men det er mange år siden nå. Så dem ikke igjen da jeg var der for et par år siden.

  SvarSlett
 11. Flotte bilder og et fantastisk lys.Isbjørn og måken fra den vinkelen er jo helt topp.
  Regner med at du har mer på lager.

  SvarSlett
 12. Nydelige bilder dette! Liker særlig landskapsbildet og bjørnen som rister av seg, men bildet var noget smått...Artig å se noe av det dere fikk til ved hvalkadaveret. Ser at dere hadde binne med 2 unger. Vi hadde bare 2 binner med hver sin unge. Jungeltelegrafen har vel gått i isbjørnland. Ser gjerne flere bilder fra turen!

  mvh Espen

  SvarSlett
 13. Fine bilder , Terje. Du må gjerne legge ut flere.

  SvarSlett
 14. Halloen!
  Mye fine bilder fra Svalbardturen.En glede å betrakte fra sidelinjen. Isbjørnbildet hvor mora rammer inn ungen er knall. Etter å ha sett på både din og Kjartans blogg,må jeg si at plarreven er en utrolig vakker skapning.I mine øyne mye mer interessant en isbjørnen,da både som fotoobjekt og ellers.

  ketil o

  SvarSlett
 15. For en fantastisk tur dere har hatt.
  Knall bilder Terje.
  helsing Kjell Ivar

  SvarSlett
 16. Rimelig fantastisk ;) Må ha vært tidenes tur dette, alle naturfotografers våte drøm! Flere blinkskudd her, og jeg håper du legger ut flere!

  mvh
  Øyvind

  SvarSlett
 17. Veldig bra bilder og flott beskrivelse. Du er flink. Robin

  SvarSlett
 18. Du leverer høy kvalitet på bildene dine Terje !!

  SvarSlett
 19. Tusen takk alle sammen for flotte kommentarer. Den som har bladet Natur&Foto bør se en artikkel jeg har der i neste nummer. I følge redaktøren blir det 4-6 sider.

  Terje

  SvarSlett
 20. Mye bra! Lar meg alltid sjarmere av polarrev, og din panorerte variant her er bare deilig.

  Isbjørn med polarmåke er også en høydare - og noe jeg aldri har sett maken til.

  SvarSlett
 21. For en tur det må ha vært og for noen bilder!
  Skal jeg plukke ut et så må det bli isbjørn og polarmåke som og er en opplevelse det er få forundt å oppleve.
  Blir kjekt å lese artikkelen din i neste nummer å få titte på flere fantastiske Svalbard bilder.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 22. grattis Terje - flere av bildene er rett og slett stunning!

  SvarSlett
 23. Utrolig flotte bilder, stå på.

  Jeanette Sylte.

  SvarSlett
 24. Fantastisk bilder Terje av isbjørnen og måka!!

  SvarSlett