tirsdag 28. februar 2012

Dyr gått i fella !




Har noen kompiser som driver fangst etter gaupe. De fikk 3 dager etter at jakta startet en fin hanngaupe på 23 kg i båsen. Omdiskutert dette med fangst av gaupe, men så lenge myndigheten har bestemt en kvote skal tas ut må vi stole på at de vet hva de snakker om. Gaupa er rødlisteartet men ifølge forskere er bestandsmåla på 65 gaupeynglinger i Norge oppnådd. I mitt nærområde skal det ikke være gaupeyngling, men vi vet om flere gaupefamilier som yngler her. Derfor har vi fri jakt for det er ikke ønsket at vi skal ha yngling her.

I morres fikk jeg telefon kl 7 at båsen hadde løst ut. Guttene har laget mobilvarsling på fella og når noe går inn i fella river mekanismen av batteriet på telefonen slik at det blir opptatt når en ringer til båsen.

Jeg fant ferske gaupespor ikke langt fra mine kamera i helgen men ingen bilder hadde blitt tatt. Skrittlengden var 140 cm så dette var en stor hanngaupe på damevift.

Ingen gaupe i fella idag når vi kom men en stor fin grevling. Den fikk friheten tilbake.

Blir en liten konkurranse mellom meg og gutta som har fella. Vil flere gauper gå i båsen før jakta slutter den 1.april eller er deg jeg som vil lykkes å få dem foran mine kamera ?


mandag 27. februar 2012

Til Dovre etter moskus !





Jeg og Therese satt oss i bilen i går formiddag å kjørte opp til Dovre for å finne moskus. Vi hadde fått tips at dyrene stod høyt til fjells ovenfor Dovregubbens hall men der var de ikke. Vi kjørte så inn til bommen i skytefeltet og hadde på oss skiene. Gradstokken viste -10 men det var ikke kaldt å gå . Når vi rundet Tverrfjellet brukte jeg litt tid med kikkert og fant en flokk på 30-40 dyr høyt oppe i en fjellside. Etter retningen å bedømme var dette rett overfor Hageseter men på Snøhettasiden. Jeg kikket også opp en stor reinsflokk som stod enda høyere til fjells. Optimistisk startet vi skituren innover i håp om få flokken på fotohold i det vakre kveldslyset men når vi kom inn til ett stort gjerde måtte vi bare innse at vi aldri ville rekke frem før solen forsvant. Litt surt at vi fant flokken så seint men det gjelder også å være litt realistisk hva en vil greie også. Isteden for moskusbilder ble det heller en 1,5 times skimarsj tilbake. Therese har sine skisko på hytta så med lånte sko kunne det ikke bli annet en gnagsår. Som de fleste som har smerter vil hun være i fred. Dårlig med selskap på hjemturen men når vi kom tilbake til bilen kviknet hun til når hun hadde fått av seg skoa. Hun vartet om med varm tea og smurt niste som hadde vært med på en bom moskus tur, men du verden vi (jeg) hadde en fin skitur :)

lørdag 25. februar 2012

Forbud eller fantasiskilt ?


Snakket igår med min gode canadiske venn Marc som guider folk på snøugleworkshop. Det har nå kommet opp forbudskilt mot snøugleforing enkelte plasser, men ingen vet hvem som har satt ut skiltene ? Det er ikke forbudt å fore uglene der borte, men noe har tydligvis tatt seg friheten og satt opp skilt. Etisk kan jeg være med på at ugleforing med levende mus er omdiskutert, men å ta seg friheten å sette opp ett forbudskilt er vel like gærnt ? Hva om jeg gikk rundt i jakterrengene til folk å satt om "All Jakt forbudt" skilt ?

fredag 24. februar 2012

Jeg skal lykkes !




Gaupeprosjektet mitt går sin gang det, å jeg var så --------- langt fra å lykkes for ett par uker siden. Gaupa gikk i en felle da myndighetene har bestemt at vi ikke skal ha gauper på min kant av landet. Vi greier aldri å utrydde gaupa på mine kanter heller, for terrenget er så karrig at sjøl gamle Erik ville fått problem med å etablere seg her. Gaupebilder fra vill Norsk natur er ikke bare enkelt og det blir også min motivasjonsfaktor for å lykkes. Kameraene mine har stått ute i snart 3 måneder nå, men det er kun blitt tatt bilder av grevling. Jeg tror og vet jeg vil lykkes om jeg holder på lenge nok og imens får dere kose dere med bilder av meg. Dette er alt jeg har å slå i bordet med idag :(

P.S Her vil det bli bilder av gaupe

torsdag 23. februar 2012

Revesommer !







År om annet finner jeg revevalper og voksne rever som rusler gatelangs på leting etter mat. Har de siste årene funnet og foret jevnlig ett par revekull til glede for meg sjøl og andre naturfotografer. Selv ett busslass med barn fikk oppleve disse artige krabatene.







lørdag 18. februar 2012

1.premie i Torunns Drømmekjolers fotokonkurranse !!


Jeg deltok i fjor i en fotokonkurranse hos Torunns Drømmekjoler på Facebook. Gleden var stor da jeg fikk tilsendt en epost, at bilde mitt hadde vunnet hele konkurransen. Torunns Drømmekjoler selger både dame og herreklær. Siden jeg ikke er dame og premien var en kjole sendte ejg en epost til dem og sa jeg skulle gifte meg neste år og lurte på om de heller kunne gi meg noe som passet en mann ? Men , neida det hadde de ikke tenkt å gjøre. De holdt hardt på sitt at premien denne gang var en kjole. Jeg skulle bare sende inn ønsket størrelse så ville de sende premien. Jeg har ikke greie på kjoler men størrelsen til min kjære Therese ble oppgitt. Stor var overraskelsen når jeg åpnet forsendelsen. Horekjole var det første jeg utbrøt. Okay, Torunns Drømmekjoler er ett firma i Ålesund og sunnmøringer er kjent for å være gnien. Hva passet bedre en en påskjønnelse tilbake ? Jeg kledde derfor av meg og tok på meg kjolen og fikk min bror til å ta bilde av meg. Bilde la jeg ut på Torunns Drømmekjoler Facebookside med følgende takk for sist :

Tusen takk for den nydlige kjolen jeg vant i deres flotte fotokonkurranse. Den passet helt perfekt.


Ha en fortsatt trivlelig helg alle sammen....

onsdag 15. februar 2012

Villmarksliv runde 1 /2012


Livet : Sølv 39 poeng
Hare i snøstorm : Sølv 42 poeng
Storskarv : Sølv 38 poeng
Rødrev : Gull 45 poeng
Gullhare : Sølv 38 poeng




Jeg er ikke så veldig opptatt av konkurranser med bilder da det er mennesker som bedømmer dem og smaken kan være svært så ulik. Jeg har riktignok vært heldig og vunnet noen konkurranser i løpet av mitt liv og de har gitt meg noe fantastiske premier også.

Den første store fotokunkurransen jeg vant som 17 åring var når lokalavisa Romsdals Bustikke hadde konkurranse. Glemmer aldri når jeg som sistemann ble ropt opp på podiet og fikk tildelt gavesjekk på 2000,-. Når jeg atpåtil slo Arne Strømme på målstreken var jeg ikke lite stolt.

Den neste store konkurransen jeg deltok i og vant var Biofoto sin årskonkurranse over 4 runder. Her vant jeg en fantastisk tur med hurtigruten rundt Svalbard.

Så følgte en av de mest begivenhetsgivenede konkurransene når jeg vant 1.premie i Torruns Drømmekjoler fotokonkurranse på Facebook . Premien var en kjole og til tross for store protester ville de ikke bytte den mot ett plagg som jeg kunne bruke. Hva passet da bedre en å kle på seg kjolen og takke tilbake : Tusen takk for den nydlige kjolen jeg vant i deres flotte fotokonkurranse. Den passet helt perfekt . Til etteretning hadde jeg aldri godtatt at min kjære hadde iført seg premien. Horekjole kaller jeg slik . Neste konkurranse jeg deltok i var siste runde av Villmarksliv sin fotokonkurranse og der sendte jeg bare inn ett eneste bilde i håp om at det skulle bli årets bilde. Å tror dere ikke at det ble det også :) Premien ble tur til Alaska og Denali nasjonalpark i august.

Her følger de 5 bildene jeg sendte til 1 runde av fotojakta i 2012.


mandag 13. februar 2012

Det ble iallefall noen bilder !


Har har holdt på ett par måneders tid nå med mitt gaupeprosjekt, men til nå har jeg enda ikke lykkes. Jeg har funnet flere ferske spor i området men de siste 3 ukene har det vært liten eller ingen aktivitet i området jeg har kamera. Ble riktignok sett en gaupe nede på veien nedom kamera for 1 uke siden, men den kom ikke foran kamera. Den hadde gått i fotsporene mine i omkrets rundt der jeg skulle ha bilde av den, men så klart ikke foran kamera :( Vet jeg vil lykkes en dag og jeg tror tiden nærmer seg nå når parringstiden inntreffer i mars. Var en tur der oppe idag og stor var overraskelsen når det var tatt 40 bilder. Endelig skulle jeg lykkes tenkte jeg, men neida :( 40 bilder av en "grevling i taket". I følge exif på bildene har den tydligvis ett hi mot der jeg har kamera, for den har kommet ut av samme hullet ved flere anledninger til ulike tidspunkt. Det er tatt bilde av gaupe på akkurat denne plassen for 2 år siden, så nå venter jeg bare i spenning av gaupefamilen skal eksponere seg akkurat her ? Tiden vil vise om jeg vil lykkes

søndag 5. februar 2012

Gaupejakt !


Gaupejakta i Norge startet den 1.februar og varer ut mars måned. Forskerne mener vi har 470 gauper i Norge og bestandsmålene er 65 gaupeynglinger i året. Disse målene skal i følge NINA være oppfylt slik at vi har mer gaupe en det våre politikkere har bestemt. Jakt generelt er veldig omstridt om det omhandler klovdyr, fugl eller rovvilt. Mange spør seg hvorfor jakte på gaupe ? Har ikke disse dyrene livets rett på linje med andre dyr ? Er bestanden stor nok og bærekraftig nok til å kunne jaktes på ? Gaupa er faktisk en rødliste art Skal vi stole på forskernes utregninger og våre folkevalgtes fornuft når det gjelder kvotefastsetninger ? Jeg er på ingen måte mot jakt av noe slag men vil gjerne høre synspunkter hva dere mener om jakt på rovdyr ?