torsdag 29. juli 2010

Flere nye mårer i område !



Har vært ett par dager på hytta sammen med kona men har hatt ut kamera med vidvinkel mens jeg har vært borte. Har hatt opptil 4-5 mårbesøk i døgnet den siste uken foran kamera. De 2 siste kveldene har Jan fra Polen og Øyvind Bjerkeset, sittet ett par timer i skjulet. Begge hadde fått mårbesøk. Motivasjonen min til å sitte der har vært heller laber i det siste men prøvde meg en tur ikveld. Gikk inn i skjulet kl 1930 og satt der til kl 2015. Da varslet småfuglene i område at noe var på gang.En hannmår ruslet rundt i 20 minutter å sleiket i seg Sunda før den dro oppover i lia på jakt etter damer.Kjører 2 kamera der oppe døgnet rundt nå, for å kartlegge aktiviteten.Jeg forer så klart ikke foran kamera når kunder skal sitte i skjulet.Tilbyr heller at kunden kan få låne fotocella og kamera. Garanterer mårbesøk og mårbilder på alle som kommer. Er en heldig får en 4-5 besøk i løpet av 24 timer.

søndag 25. juli 2010

Fantastisk fotocelledøgn !




Jeg begynner å få nok mårbilder tatt med teleobjektiv, men skal en skrive bok om mår bør jeg ha ett stort utvalg med bilder tatt med ulike objektiv. Etter ett forferdelig regnvær valgte jeg å ta inn kamera å få satt det inn i en lydtett kasse. Kassa med kamera ble satt ut igår kveld, fastskrudd oppe i ett furutre. Stor var overraskels idag da det vart tatt over 850 bilder på 12 timer. Problemet med fotoceller er følsomheten for vind,sol og skygger i skogen. Etter gjennomgang viste bildene at halvparten var sol/skygge, mens resten var mår,kråke,rev,kjøttmeis og flaggspett. Syntes det er utrolig artig å holde på med dette da en aldri vet hva som blir tatt bilde av. Skal såklart være litt heldig også, for kommer dyra på det mørkeste blir det bilder med spøkelsedyr som beveger seg over bildeflaten på 3 sekunder .Dette vil jeg så klart ikke ha.Artig å registre at i løpet av de 15 timene kamera stod ute var det innom 3 forskjellige mårer.Regner med at det vil komme enda flere i løpet av uka når parringstiden setter i gang.Ellers må jeg medele at gaupekamera har stått ute i 1 måned på søndag. Var desverre ingen bilder av noe da laseren hadde falt ut av stilling da jeg hadde bygd rundt røret med jord.Jorda hadde så klart regnet bort. Skal finne en bedre løsning med braketter til å holde laseren så kommer vel bildene skal dere se. Oppdatering følger når jeg har noe på hjerte.

tirsdag 20. juli 2010

Fotocelleprosjekt !

Har som nevnt i tidligere innlegg gått til innkjøp av forskjellige utløsersystem til mine kamera. Problemet har vært dårlig vær med ditto dårlig lys, men får faktisk daglig nye mårbilder tatt med 16 mm vidvinkel. Kanske ikke så spennende bilder, men skal det skrives bok til vinteren må bilder av mår i miljø følge med. Sparer de beste til senere, men en liten forsmak på miljø, får dere.

Det er daglig 1-3 mårer innom,- og morgen og kveld har de fleste besøkene.Men ingen regel, for forrige uke var de like bra aktiv midt på dag.Bare det siste døgnet har kamera knipset 470 bilder av mår,småfugler,mus,kråke og flaggspett. Når jeg har gått gjennom å slettet alle jeg ikke vil ha, sitter jeg igjen med 7 bilder.Mårene er litt skeptisk når kamera står så nært, så idag flyttet jeg det litt lengre bak, og satt på en 50 mm. Håper dette går bedre .Har enda ikke sjekket kamera som har stått ute i gaupeura, men skal ta meg en tur i løpet av uka. Orker bare ikke ut på den bratte kneika, i skitværet. Som vanlig pøsregner det her hjemme når det er jazzfestival.Oppdatering følger når jeg har noe nytt på hjerte.Bilde av meg sjøl mens jeg tester ut ett kamera jeg har utplassert for rev.

lørdag 17. juli 2010

Smøla Naturopplevelser !








Da er jeg tilbake etter en testur ute på Smøla med det nyoppstartede firmaet
Smøla Naturopplevelser.Det er ørneforsker Espen Lie Dahl og hans bror Audun Lie Dahl, som har startet dette firmaet, som tar sikte på å guide naturfotografer på ørn,spekkhogger og fugleliv rundt i skjærgården på Smøla. Ingen tvil at gutta der ute sitter inne med mye kompetanse på området.Første kvelden fikk vi oppleve flere ørnestup ,men samtidtig fikk vi vist hvor fort været snur her ute. Fra flott vær og nesten vindstille, snudde det om til sterk kuling bare på ett par minutter. Da er det greit med lokalkjente guiider som kjenner skjærgården og vet hvor vi kan søke le.
Vinden stilner heldigvis av og vi avslutter økta med nesten stille hav. Den påfølgene morra har de 2 brødrene byttet plass i kapteinsstolen. Begge vet godt hvor ørneparene befinner seg, så det spiller ingen rolle om det er Espen eller Audun som kjører båten. Idag starter det litt trått med ørner som ikke var like stupevillig. Men Espen vet om par som tar fisk, så det går ikke lange tiden før vi er innom territoriumet til ett nytt par. Vi får utover formiddagen stille hav som gir mange flotte speilbilder i vannet.
Vi er innom flere ternekolinier på turen og med havblikk, går kamerene nesten varm. Vil berømme både Espen og Audun for gjestfrihet og topp service. Turen anbefales på det sterkeste. Syntes også guttene har lagt seg på ett rimelig prisnivå når de tilbyr 3 timers guidet ørnetur til 600,- pr. person. Sitter igjen med gode minner,bra bilder og lysten på en ny Smølatur etter dette.
For dem som ønsker å oppleve dette kan kontakte Espen Lie Dahl på epost: espenlie.dahl@nina.no eller telefon 95210076.
Audun treffes på telefon 41602236.Vi kommer garantert tilbake.

torsdag 15. juli 2010

Suksess med fotocelle !


Har nå i snart 1 uke testet ut forskjellige fotoceller for bruk på ett utplassert Nikon D2h. Kamera er ikke mer en 4 mp og ingen racer på støy, så kamera blir satt ut innstilt på iso 640. Dette er det høyeste jeg vil gå med dette gamle kamera, uten å bruke noen form for støyfjerningsprogram. Har desverre vært for snill å solgt mine egne kamerakasser slik at kamera og objektiv er ubeskyttet mot regn. De 2 siste dagene har det regnet nesten hele tiden, så jeg var spent om det var mårbilder der i det hele tatt ? Og det var det til gangs. Bare de 2 siste døgnene har 3 forskjellige mårer vært innom 8 ganger foran kamera og det har blitt utløst over 700 bilder. I begynnelsen foret jeg med honning foran fotocella, men måtte slutte med dette, da den løste ut på alle humler og hveps som passerte. Blir lite plass til mårbilder på kortet når det i hver sekvens blir utløst 15 bilder. Skal ikke mange dagene tilbake da det var 2400 bilder av humle og hveps :-( Det beste jeg har funnet ut å fore med, er rosiner. Hvem skulle tro at en fikk bilder av mår ,ekorn,mus og småfugl bare ved å fore med rosiner ? Legger med ett bilde tatt de siste dagene med kamera . Som dere sikkert ser er objektiver fullt av vann, men syntes det er artig allikevel. Får vel flere sjanser nå som jeg har funnet resepten. I morgen drar jeg på guttetur til Smøla for å teste ut havørnsafarien der ute. Oppdatering følger når jeg kommer tilbake.

mandag 12. juli 2010

Nok ei terneøkt !


Idag hadde jeg besøk av Kåre Johansen som hadde ligget ute i natt etter hegrene. Etter en liten kaffekopp på verandaen, dro vi opp i mårskjulet. Jeg hadde ikke helt troa på at måren ville dukke opp på dagtid, da kameraet mitt som står ute døgnet rundt, viser at mårene er mest aktiv på morrakvisten i 0730 tida og en siste gang like før sola går ned. Kåre satt opp i skjulet frem til kl 17, da vi hadde en avtale om å dra ut etter ternene. Som forventet var det ekorna og småfuglene som som hadde vært innom mårskjulet. Etter ei lita fiskeøkt på en halvtime hadde vi fått nok fisk, til at vi fikk lever til ternene. Det som møtte oss ute ved ternekolonien var en svartbakk som hadde landet midt oppe i ternekolonien. Ternene fløy rundt og var illsint på måken. Kanskje ikke så rart at hele måken var full av ternedrit. Vi kjørte helt inntil kolonien og det var nok til at svarbakken kastet seg på vingene, med 200 terner etter seg. Kastet lever ett par timer til vi hadde fått nok ternebilder for idag.


Kåre kjørte ut igjen til mårskjulet og satt der til det ble mørkt. Fikk melding av han at måren hadde vært innom på en snarvisit som forventet i 22 tiden. Imorgen kommer Kjartan Trana på besøk å da blir det sikkert både terner og mår. Oppdatering følger.

lørdag 10. juli 2010

Greit at kamera gjør jobben !


Har desverre ikke så mye tid til overs for tiden, da jeg snekrer naust. Ikke noe lite naust heller, men 6 naust i rekke som tilsammen er rundt 250 m2. Men som jeg skrev i gårsdagen innlegg så har jeg satt ut kamera med fotocelle som reager på bevegelse.Blir litt prøving å feiling med slike system da sensiviteten må justeres. Problemet har vært at jeg har fått så mye bilder av hveps å bier, da jeg bruker honning som lokkemat for måren.Var ikke helt i mål resultatmessig da jeg ikke fikk måren dit jeg ønsket igår, men idag klaffet det. Fikk vel 400 mårbilder det siste døgnet men i mine øyne var 4-5 av dem, det jeg var ute etter. Flyttet kamera litt lenger ned i skogen ikveld, så da gjenstår det å se i morra om mår eller andre dyr har vært foran fotocella.

fredag 9. juli 2010

Flere fotocelleprosjekt !


Har i sommer gått til anskaffelse av flere sett som kan løse ut mine kamera ved bevegelse,lyd eller lys. Fikk litt trøbbel med det ene oppsettet, men det viste seg at det er noe gærnt med 10-pin kontakten til min Nikon D3. Har en D300s ute i skogen en plass, der det har blitt tatt bilder av gaupe tidligere i vår, og håper jeg skal greie det samme i løpet av året ??? Imens tester jeg ut andre og rimlige oppsett på andre dyr. Har desverre ikke så mye tid til overs for tiden . Derfor er det greit at flere kamera står ute å gjør jobben. Er så klart risikosport å sette slike kostbare kamera ut alene i skogen, men jeg bruker kamera som kanskje har en verdi på 3-4 tusen, så det eventuelle tapet skal jeg svelge.Det jeg satser på fremover er å få miljøbilder av mår med vidvinkel og gaupe. Regner med at jeg vil bruke de samme systemene i høst også på hjortebrunst.

Igår kveld satt jeg ut ett Nikon D2h med en pir/bevegelsedetektor. Piren har jeg støpt inn i ett
40 mm grått plastrør. Dette for å få mindre deteksjonsområde og at piren ikke skal slå ut på bevegelse fra vind. Piren er gjemt til venstre for hånden min på bilde og det er faktisk den som har gitt signal til kamera at det er bevegelse foran piren .

Var oppe og sjekket dette kamera i ettermiddag og fikk da bekreftet hvor effektiv ett slik oppsett kan være. Klokken 2239 igår kveld hadde en mårtispe vært innom å sleiket honning. Fikk bare 4 bilder av måren på 1/20 sek men den stakk av, da den sikkert ble skremt av det åpne kameraet ? Har fått bygd flere kamerakasser med blikkenslageren, men har solgt de til kompiser når de har spurt om å få kjøpe. Blikkenslageren er på ferie så jeg får ikke bygd meg flere før over ferien.
I morres hadde den samme måren kommet tilbake kl 08.09 og vært foran bevegelsedetektoren i 25 minutt. Blir endel like bilder av slik, men får jeg 1-2 som er bra, er jeg fornøyd. Ble vel ett par hundre mårbilder, men har nå gått gjennom å slettet de som ikke er bra. Fikk også se bakdelen med å fore med honning foran en fotocelle. Masse hveps og humler er ute i samme ærend som måren, altså honning. Jeg har derfor over 400 unike bilder av humler og hveps i landskap,- som bør bli en bestselger ?????? Oppsettene mine står ute, så dere får bare følge med på hva som dukker opp foran kamera.

søndag 4. juli 2010

Artig med terner igjen !


Koser meg om dagen med stupevillige terner.Idag fikk jeg flatt hav og lettskyet vær som gjorde dette til en topp økt. Bror min hadde fisket masse torsk sammen med ungene, og jeg fikk all levra som jeg brukte til ternene . Har vært der 3 dager på rad nå, og ternene kommer flyvende meg i møte for å sikre seg en godbit til seg sjøl og barna.Personlig syntes jeg ternene er en av våre mest fotogene fugler. Maken til luftakrobat som er kjapp i svingene skal en lete lenge etter. Ternene stuper villig så lenge jeg serverer fersk lever og en kommer fort opp i ett par hundre ternestup på ett par timer.Terneflokken består av både rødnebb og makrellterner. Blir ikke siste turen denne sommeren etter luftens baroner. Idag brukte jeg mest 70-200 mm men tok også bilder med 15 mm fish- eye da ternene tok lever bare en halv meter fra båten.

lørdag 3. juli 2010

Artig med terner !



Har de 2 siste kveldene brukt timene på sjøen med en lokal ternekoloni. Første kvelden var jeg og Tom Elton innom å vi brukte fersk lever men ble ikke helt fornøyd med resultatet. Var derfor på sjøen igår på dagen å fisket småtorsk. Leveren fra disse la jeg i en boks i fryseren. Når den hadde frøset åpnet jeg boksen og skjærte den i små terninger. Rundt regnet kan en regne 1 ternestup pr bit en greier å kaste ut.
Terner er ganske så tamme men utrolig dyktige flygere som er vanskelig og å få gode bilder av. Det ultimate må være stille hav, med en liten leverebit på overflaten, men slike forhold har jeg ikke hatt iår. Hadde vel godt over 100 små leverbiter i en boks da jeg og noen venner dro ut på sjøen ikveld. Litt for mye vind så de helt store blinkskudda uteble. Vil jobbe mer med disse fantastisk vakre fuglene utover sommeren så bildene som legges ved idag er bare en forsmak.